Črni seznam božične hrane

Italijanski kmetje so pozvali rojake, naj v božičnih jedeh ne uporabljajo aljaškega lososa, kalifornijskih oreščkov in perujskih belušev.

Objavljeno
02. december 2015 15.53
AFP
AFP
S tem bi podprli prizadevanja za zmanjšanje globalnega segrevanja po pariški podnebni konferenci. Sodržavljanom svetujejo, naj namesto teh jedi ob praznikih gostom postrežejo lokalno, a manj znano sadje in zelenjavo, kot so bodičaste hruške, kaki ali stare sorte jabolk. Med pridelki, ki so se znašli na črnem seznamu, so še brazilske lubenice, egiptovski zeleni fižol in mehiške robidnice.

Kljub temu, da so Italijani praviloma naklonjeni lokalnim proizvodom, v zadnjem času združenje kmetov Coldiretti opaža, da ob praznovanjih konec leta posegajo po izvensezonskih luksuznih živilih, kot so čilske češnje. V združenju so izračunali, da kilogram breskev, ki ga z letalom pripeljejo iz Čila, povzroči 21,6 kilograma emisij toplogrednih plinov. To pomeni, da bi s preusmeritvijo na domača živila občutno zmanjšali 40-odstotni delež svetovnih emisij toplogrednih plinov, ki ga povzroči transport.