Vsi smo imeli mozolje − stres in srednja šola

Tudi to mine! Napake in stiske so del odraščanja.

Objavljeno
04. september 2014 13.43
CHINA-INTERNET/BOOTCAMP
K. V., Delo.si
K. V., Delo.si
Seveda ne gre le za mozolje, ti so dodatna nevšečnost med leti intenzivnega intelektualnega, čustvenega in fizičnega odraščanja. Kar lahko boli. Boli kot hudič! Vmes se je treba še učiti in zaljubiti, nekako v tem vrstnem redu. Kaj sploh lahko pomaga v času, ki za nekatere prepočasi in za nekatere prehitro mine?

Kakor se neumno sliši ...

Ne pozabite na hrano. Saj veste, kakšen kos kruha doma in jabolko za v šolo. Kava in cigarete vam bodo hudo načele lepoto in zdravje. Če že morate, nikoli na prazen želodec. Pijte tudi vodo, se precej izplača. Ah, in seveda droge in alkohol. Velja enako, če že morate, nikoli na prazen želodec in nikoli sami. Predvsem pa ostanite pri pivu in vinu, tudi od tega vam je lahko tako slabo, da tega ne boste pozabili še na stara leta, kako zelo strašno je bilo. Ogabno. Ste vedeli, da tako alkohol kot trava v mladosti škodujeta možganom? Tako pač je. In še to − pozabite na dobre odnose in srečo, če mislite iskati uteho v alkoholu ali drogah. Še bolj osamljeni in nesrečni boste, kar je precej bedno. Raje pojdite k tabornikom, igrati namizni tenis, zašijte si najbolj grozno oblačilo na svetu, in če ni druge možnosti − tudi tatu na roki je boljši od drog. Za oboje vam bo žal, le da tatu vsaj ne bo napadel vaših možganov in čustev. Šport in umetnost rešujeta ljudi v času mladosti in še kasneje. Izrazite se! Čeprav le samemu sebi, nič ni bolj žalostnega kot obupati. Zagotovo posije sonce! Tudi v Ljubljani in na Jesenicah ...

Telefon ne bo jokal za vami

Prijatelji na facebooku? Saj veste, da to niso ne vem kakšni prijatelji, kajne? Splet, čeprav ga ne moremo prijeti, je lahko tudi uničujoč. Nekateri pa v lastni stiski in bedi škodujejo še drugim, žalijo in ponižujejo. Prijavite jih! Nobeno bitje si ne zasluži takšnega ravnanja. Naj je to jasno! Poleg tega pa vam telefon ne bo nudil znanja in izkušenj, prijateljstva pa prav gotovo ne. Če ga izgubite, ne bo jokal za vami. In še nekaj, ko se dobite s prijateljem, ne buljite v telefon, ampak se pogovarjajte. Naj odpadejo vsi, ki niso zmožni pol ure pustiti telefon v žepu.

Najbolj neverjeten nasvet

Zelo zlahka se družina in sorodstvo v času odraščanja kažejo kot kaos kakšne okrutne serije v slogu Iger prestolov, na kar se je treba privaditi. To je dobra naložba, kajti obstajajo skoraj nične možnosti, da se bodo vaši sorodniki spremenili »na bolje«. Izberite, če le lahko, enega in z njimi vzdržujte tesne stike. Kar bo dokazano zelo dobro vplivalo na vaše počutje.

Ne veste, kaj bi sami s seboj? Pojidte v zavetišče za živali sprehajat pse, kjer je skrb za živali, so ponavadi znosni ljudje. Vsaka zabava mine, kar na koncu šteje, so redki prijatelji in da najdete tisto, kar vas veseli. V družbi ljudi, kjer morate neprestano dokazovati, da ste »kul« in »super«, je to neznansko težko. Brez skrbi, tudi oni bodo imeli težave in se postarali. Ne gre drugače.

Česa se lahko veselite v prihodnosti

Še en plus, po koncu srednje šole si lahko omislite študijsko izmenjavo v tujini ali odhod na univerzo odložite za eno leto. Ne na račun staršev! Prijavite se za prostovoljsko delo, da ne boste nikomur v breme. Veliko bolje se boste počutili, če boste koristni. Lahko se naučite novega jezika in pridobite izkušnje, ki presegajo blodnjo po internetu.

Narava ...

Brez narave nas ne bi bilo in nas pravzaprav tudi ne bo. Pojdite na pohod v gozd, v hribe, na sprehod ob reki ali potoku. Poznate rastline? Ali sploh veste, kaj raste okoli vas? Kakšen zrak dihate? Kaj jeste? Na primer, to so zelo resna in skrajno pomembna vprašanja, ki potrebujejo bojevnike in bojevnice. Starejši so namreč pogosto preveč neresni. Lahko narava računa na vas?