Z odprtjem prvega soda se je začel Oktoberfest

Do konca Oktoberfesta organizatorji pričakujejo okrog šest milijonov obiskovalcev.

Objavljeno
20. september 2014 15.47
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
München - Pivo bo v bavarski prestolnici ponovno teklo v potokih. Münchenski župan Dieter Reiter je namreč opoldne s štirimi udarci odprl prvi sod piva in tako slavnostno odprl letos že 181. Oktoberfest. Do konca Oktoberfesta organizatorji sicer pričakujejo okrog šest milijonov obiskovalcev, piše STA.

»Ozapft is«" je s tradicionalnim bavarskim izrazom, ki pomeni, da je sod piva načet oziroma, da se slavje lahko začne, praznik piva odprl Reiter. Za odprtje prvega 200-litrskega soda je potreboval štiri udarce.

»Imam še par let časa za vajo,« je ob tem pripomnil novi župan Münchna iz vrst socialdemokratov. Njegov predhodnik Christian Ude je nazadnje potreboval le dva udarca. A Reiter je opozoril, da je Ude prvič potreboval kar sedem udarcev. Župan je obiskovalcem še zaželel miren Oktoberfest.

Kljub deževnem vremenu je slovesno odprtje spremljala množica ljubiteljev piva, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Že dobro uro pred uradnim začetkom Oktoberfesta so morali prve šotore zaradi prevelikega števila obiskovalcev že zapreti.

A obiskovalce Oktoberfesta čakajo navite cene, saj bo treba za litrski vrček letos v nekaterih izmed 14 velikih šotorov v središču bavarske prestolnice prvič plačati tudi po več kot deset evrov. A tudi zasoljene cene ne bodo preprečile, da bo pivo teklo v potokih. Že lani so na Oktoberfestu popili 6,7 milijona litrov piva.

Oktoberfest vsako leto obišče množica turistov z vsega sveta, med katerimi prednjačijo Italijani in Američani, kljub temu pa zabava ostaja na prvem mestu bavarski dogodek - kar 72 odstotkov obiskovalcev je namreč iz te nemške zvezne dežele. Za München pa je Oktoberfest odlična priložnost za zaslužek - lani naj bi mesto z njim zaslužilo 1,1 milijarde evrov. V povprečju pa naj bi vsak letošnji obiskovalec porabil 68 evrov na dan, kar bo ponovno prineslo zajeten kupček denarja.

Tokrat pa bo imel Oktoberfest tudi malce slovenskega pečata. Na nedeljski povorki, ki je tradicionalno namenjena predstavitvi noš nemških zveznih dežel in okoliških držav, bo med okoli 8000 nastopajočimi nastopila tudi pihalna godba iz Gorij pri Bledu.