Zlata ribica uspešno prestala operacijo tumorja

Georgea so za 30-minutni poseg uspavali in po besedah veterinarja že dobro okreva v domačem ribniku.

Objavljeno
16. september 2014 19.17
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Sydney - Zlata ribica po imenu George je uspešno prestala operacijo tumorja in po zelo zahtevni operaciji možganov dobro okreva, je danes sporočil avstralski veterinar Tristan Rich.

Operacija, ki jo je Rich opisal kot »zamudno«, je trajala približno pol ure, je danes poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Deset let stara zlata ribica je imela na glavi tumor. Lastnica, ki je bila na ribico navezana, se je med možnostima: evtanazija ali operacija, odločila za slednjo.

Operacija je stala nekaj sto dolarjev.

Georgea so za 30-minutni poseg uspavali in po besedah veterinarja že dobro okreva v domačem ribniku. Rich je ob tem pojasnil, da je bila celotna operacija izvedena s pomočjo treh veder vode, z različno stopnjo anestetika v prvih dveh, kar je pomagalo ribi zaspati in ostati v narkozi med operacijo.

»Bilo je precej zamudno, kot si lahko predstavljate, prav tako je treba imeti nadzor nad izgubo krvi. Izgubijo lahko le pol mililitra krvi,« je še dejal veterinar iz avstralske bolnišnice za živali Lort Smith. »Veliko smo tvegali, ampak se je na koncu vse dobro izteklo,« je še dejal.

Rich, ki se je s podobnimi operaciji že srečal, je med drugim pojasnil, da lahko zlate ribice živijo tudi do 30 let.

Zlate ribice v trgovini z živalmi stanejo sicer sedem evrov, še navaja AFP.