Predstavitvena informacija

Kako izbrati pravo kolo

Vsako kolo ni primerno za vsak teren. Pred nakupom se je treba vprašati, katera vrsta kolesarjenja vam je najljubša. Se raje držite urejenih mestnih površin ali raziskujete divje gozdne površine?

Objavljeno
03. junij 2020 10.28
Posodobljeno
03. junij 2020 10.28
Mestno kolesarjenje Foto Jacek Chabraszewski Shutterstock / Jacek Chabraszewski
Pomlad je tu, narava je pozelenela, cvetje ima spet svoje mavrične barve, mestne poti in tudi gorske steze pa že čakajo na novo sezono aktivnih in avanturističnih kolesarjev, da jih prepojijo z novim odmerkom energije. Ste tudi vi ljubitelj kolesarjenja, ki komaj čaka na nove športne užitke in adrenalin? 
Odlično, vse, kar potrebujete, je pravo kolo. Pa ste prepričani, da vaše kolo ustreza vrsti vašega kolesarjenja? Z mestnim kolesom namreč težko osvajate čudovite gorske poti.
 
Kolo je izvrstna pogruntavščina, saj lahko služi kot prevozno sredstvo do službe, kar je v skladu s sodobnim in okolju prijaznim načinom življenja. Lahko pa ga uporabljamo tudi kot ključen pripomoček za ohranjanje kondicije in krepitev dihalnega ter srčno-žilnega sistema. Pomembno je, da se zavedate namena svoje aktivnosti in temu primerno izberete ustrezno kolo. 
 
V grobem delimo kolesa na:
  • gorska,
  • cestna,
  • cross in
  • mestna.

image
Katera vrsta kolesarjenja navdihuje vašo dušo in telo Foto Hervis


Gorsko kolo


Najbrž ste že opazili kratico MTB-kolesa, pa niste vedeli, kaj točno označuje. Gorska kolesa namreč imenujemo tudi mountain bike kolesa ali krajše MTB, ki so primarno namenjena vožnji po urejenih in neurejenih naravnih terenih, kot so gorske steze in gozdne poti. 
Zaradi nekoliko težavnega terena so pri tovrstnih kolesih razvili kompaktne okvirje, ki omogočajo izvrsten nadzor nad krmiljenjem – kar je ključno za koordinacijo in držanje ravnotežja, kadar med vožnjo naletite na kamen ali korenino. Obenem so gorska kolesa opremljena s pestro izbiro prestavnih razmerij, kar je zelo uporabno pri stalnem spreminjanju naklona in strmine. 
Uporabniki teh koles so seveda avanturisti po duši, željni premagovanja različnih ovir, hkrati pa tudi vedno pripravljeni za ukrepanje ob težavi – močne zavore gorskega kolesa bodo preprečile marsikateri spodrsljaj. 
Slovenija je izjemna dežela za gorsko kolesarjenje, zato ni nenavadno, da je ta oblika športa pri nas tako zelo priljubljena, saj omogoča prijetno s koristnim – opazovanje čudovite pokrajine, medtem ko porabljate odvečne kalorije. 
 

Cestno kolo


Cestna kolesa oziroma specialke so pravo nasprotje gorskih koles, saj so namenjena tistim, ki se bolj domače počutijo na asfaltu. Pnevmatike so tanke, okvir pa izredno lahkoten, saj s tem omogoča enostavno poganjanje. Krmilo cestnega kolesa je ukrivljeno, zaradi česar boste lahko kolesarili v več različnih telesnih položajih (na primer stoje). Ker so tovrstna kolesa zasnovana za urejene površine, vam odsvetujemo uporabo na grobih terenih.
Odlična lastnost cestnega kolesa je, da njegova dinamika omogoča večje hitrosti kot druge vrste koles, obenem pa tudi daljše razdalje, zato je primerno za večdnevna potovanja. Če ste ljubitelj kratkih izletov po Sloveniji ali sosednjih državah, hkrati pa želite ostati aktivni in svojo turo izvesti v športnem duhu, potem je cestno kolo pravo za vas. Svetujemo vam le, da ne spakirate preveč prtljage, saj jo boste na kolesu težko prevažali. Hrbet vam bo hvaležen, če bo nahrbtnik lahek!
image
Že dlje časa sanjate o večdnevni kolesarski odpravi? Foto Hervis

 

Treking kolo


Treking oziroma cross kolesa so nekakšen hibrid med gorskim in cestnim kolesom, saj so primerna tako za vožnjo po asfaltu kot tudi po makadamskih in gozdnih poteh.
Pravzaprav so še bolj primerna za kolesarska potovanja, saj ponujajo izjemno udobje, ki omogoča večurno poganjanje. Njegova zasnova je prilagojena dolgotrajnemu kolesarjenju, saj pokončen položaj telesa izničuje različne napetosti v hrbtu. Pnevmatike so srednje debele in primerne za vožnjo tako po ravnem asfaltu kot tudi zahtevnih gozdnih poteh.
Danes so tovrstna kolesa precej priljubljena, saj odlično služijo kolesarjem, ki jih veseli več vrst kolesarjenja. Če ste tudi vi eden tistih, ki se radi poigravajo z različnimi tereni, potem si oglejte pestro ponudbo treking koles v Hervisu.  
 

Mestno kolo


Mestna kolesa lahko opazimo povsod v mestu, na kar nakazuje tudi njihovo poimenovanje – v parku Tivoli, v središču Ljubljane ob vaši najljubši kavarni in po vseh drugih svetovnih krajih, kjer urejene mestne površine dovoljujejo prijetno vožnjo. Amsterdam je vsekakor vodilna prestolnica mestnega kolesarjenja.
Na račun velike priljubljenosti in široke uporabe je tudi ponudba mestnih koles zelo pestra. 
Njihova zasnova je namenjena čim večjemu udobju, kar dokazuje tudi dodatna oprema, kot je na primer košarica v ospredju kolesa, otroški sedež v zadnjem delu, blatnik, prtljažnik, luči in zvonec.
 
Tako so vsi elementi mestnega kolesa v skladu s potrebami mestnega kolesarjenja – tudi krmilo je prilagojeno čim večjemu pregledu nad prometom.
 

Električno kolo


Tukaj pa so še električna kolesa oziroma e-bikes, ki veljajo za najnovejšo kolesarsko iznajdbo. Primerna so predvsem za vožnjo po mestu, nikakor pa ne za grobe gorske terene. Svetujemo jih predvsem tistim, ki potrebujejo dodatno pomoč pri poganjanju, predvsem navzgor. Električna kolesa so odlična alternativa za starejše kolesarje, ki lahko znova okusijo užitek kolesarjenja. Električno kolo namreč deluje na baterije, ki jih je treba redno polniti, lahko pa ga uporabljate tudi kot navadno kolo. Cena e-kolesa je pomembna, saj večinoma določa zmogljivost baterije, ki z enim polnjenjem lahko deluje dve oziroma do pet ur. Tudi pri električnih kolesih je izbira pestra, trg namreč ponuja celo treking e-kolesa pa tudi kolesa s številnimi dodatki, kot je na primer otroški sedež.
 

Kolo za vsak podvig 
 

Morda ste bili negotovi glede nakupa ustreznega kolesa, a dobra novica je, da vsak posameznik z individualnimi telesnimi potrebami in športnimi navdihi lahko najde pravo kolo. Verjemite, ko ga boste našli, se boste vprašali, ali ga niso po naključju izdelali prav za vas. Seveda pa se ne zaletite – za izbiro si vzemite dovolj časa.

Predlagamo, da obiščete Hervisovo spletno trgovino, v kateri boste zagotovo našli kolo zase, ne glede na vrsto kolesarjenja!