Konec vzponov na Mount Everest

Plezalni strokovnjaki opozarjajo, da poti letos ne bo mogoče popraviti, a Nepal želi, da bi plezanje čim prej znova omogočili.

Objavljeno
04. maj 2015 19.30
NEPAL-EVEREST/OLDEST
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Katmandu - Načrte nepalske vlade, da bi se po plazovih, ki jih je sprožil nedavni uničujoč potres, čim prej nadaljevalo plezanje do vrha Mount Everesta, bodo po vsej verjetnosti prekrižala poročila ekipe plezalnih strokovnjakov, ki trdijo, da plezalne poti na vrh gore v letošnji sezoni ne bo mogoče popraviti.

Za vsako plezalno sezono aprila in maja izurjeni plezalni strokovnjaki pripravijo plezalno pot s pritrjevanjem vrvi in aluminijskih lestev.

A snežni plazovi, ki jih je pred več kot tednom dni sprožil uničujoč potres, so močno poškodovali pot na vrh Mount Everesta, trdijo v Odboru za nadzorovanje onesnaževanja (SPCC), ki je sicer nevladna skupina.

Pot, ki so jo pripravili marca, je snežni plaz odnesel. Skupina, ki so jo poslali, da bi ponovno pripravila pot, pa je prišla do sklepa, da je ni mogoče popraviti pravočasno, so pojasnili v SPCC.

SPCC je sicer odgovoren za pripravo poti Khumbu Icefall, ki se nahaja na najvišje ležečem ledeniku na svetu. Velja za eno najnapornejših poti na vrh najvišje gore na svetu.

»Prepozno je. Če začnemo sedaj, se bodo odprave lahko nadaljevale šele junija, kar je prepozno, saj bodo poti takrat zaradi toplega vremena prenevarne,« je za nemško tiskovno agencijo dpa povedal Kapil Rai iz SPCC. Dodal je, da bodo svoje ugotovitve v torek predstavili nepalskemu turističnemu ministrstvu, ki odloča o tem, ali naj se plezalna sezona odpove.

Na ministrstvu so sicer pojasnili, da so vse plezalne skupine doslej že zapustile bazni tabor pod Mount Everestom.