Predstavitvena informacija

Odkrijte najlepše pohodne poti v Sloveniji

Slovenija je pravi raj za ljubitelje pohodništva, saj se razteza od zelenih dolin, smaragdnih rek in potokov do osupljivih vrhov Alp.

Objavljeno
18. junij 2020 15.28
Posodobljeno
18. junij 2020 15.33
Zelenci Foto: Pexels
Odkrijte najlepše pohodne poti, ne pozabite pa tudi na ustrezno opremo, kot so pohodni čevlji, palice in zadostna količina vode!

Pohodništvo je verjetno najbolj dostopna oblika rekreacije na slovenskih tleh. Kako ponosni smo lahko, da ves svet opeva lepote naše dežele, bodisi zaradi pohoda okoli slavnega Blejskega jezera ali pa zaradi čudovitih planinskih poti v našem visokogorju. Večina nas je pohodništvo začela raziskovati že v rosnih letih s starši ali pa na šolskih izletih, in če takrat pristne slovenske narave še nismo znali prav ceniti, smo odrasli v pravi pohodniški narod. 
 
Našteli smo nekaj najlepših slovenskih pohodnih poti, ki jih boste lahko odkrivali v letošnji sezoni. Ne pozabite na obvezno opremo: pohodniške čevlje, pohodniške palice in seveda realno oceno svojih fizičnih sposobnosti!

Triglavski narodni park

Triglavski narodni park je zagotovo ena najbolj priljubljenih pohodniških destinacij v Sloveniji, saj je osupljiva razsežnost Julijskih Alp ter neokrnjenost rek in potokov prava terapija za naše telo in dušo.

Soška pot

Soška pot je odlična izbira za celodnevni pohodniški izlet, saj vodi obiskovalce parka ob Soči od njenega izvira v dolini Trente proti Bovcu. Je najstarejša parkovna pot Triglavskega narodnega parka, hkrati pa lagodna in primerna za vse ravni pohodništva. Celotna pot je dolga približno 25 kilometrov in povezuje lahkotne steze s čudovitim razgledom nad smaragdno in »bistro hčerjo planin«.
 
Če se odpravljate na pohod po celotni Soški poti, priporočamo kakovosten par pohodniških čevljev, ki bodo stopala in telo podpirala skozi prehojene kilometre. Priporočamo, da si ogledate Hervisovo ponudbo udobnih planinskih čevljev.

image
Najdite svoj zen daleč stran od cest in mestnega hrupa. Foto: Hervis
 

Planica in Tamar

Pot v Tamar je ena najbolj prilagodljivih planinskih poti, saj je primerna za zimske in tudi poletne podvige v naravi. Je izvrstna družinska pohodniška pot, saj je enostavna in odlična priložnost, da najmlajšim predstavite to čudovito zunanjo aktivnost. Pot se začne v Nordijskem centru Planica, dolga pa je približno štiri kilometre. V eno smer boste hodili približno eno uro, odpočijete pa si lahko v Planinskem domu Tamar, kjer strežejo okusne tradicionalne slovenske jedi. 

Bohinjsko-Tolminske gore

Triglavski narodni park povezuje Gorenjsko in Primorsko, Bohinjsko-Tolminske gore pa so najboljši način za raziskovanje obeh regij, saj so najdaljši neprekinjeni gorski greben v Sloveniji. Planinarjenje lahko začnete pod Voglom, na poti pa odkrivate številne slovenske vrhove: Mali in Veliki Bogatin (2005 m), Planje (1971 m) ter Tolminski kuk (2086 m). To je zahtevnejša pohodniška pot, zato jo priporočamo predvsem izkušenim gornikom, saj je višinska razlika lahko precejšnja, pot pa dolga tudi do 50 kilometrov.

image
Na turo se odpravite zgodaj zjutraj, da vas ne ujame noč. Foto: Pexels


Logarska dolina

Še ena izvrstna pohodniška pot za celo družino je odkrivanje Logarske doline. Primerna je za malčke in začetnike. Gorsko naravo Kamniško-Savinjskih Alp lahko raziskujete na priljubljeni poti iz Logarske doline mimo slapa Rinka do doma na Okrešlju, kjer lahko tudi prespite. Če ste željni večjih vzponov, priporočamo bližnjo Planjavo in Ojstrico, ki ponujata izjemen razgled na dolino. 

Nanos

Ne smemo pozabiti na osupljive vrhove sredogorja zahodne Slovenije, kjer kraljujejo pohodniške destinacije Slavnik, Snežnik, Nanos in Blegoš. Nanos je odlična izbira za nedeljski izlet na sončen dan, ki ga lahko dopolnimo z raziskovanjem Krasa. Na Nanos se lahko povzpnemo po dveh poteh različne zahtevnosti, od katerih ena vključuje tudi nekaj preprostega plezanja. Če želite pohode celotne družine dvigniti na novo raven zahtevnosti, je ta pot odličen začetek.

image
Pot na Nanos ponuja izjemne razglede na Kras. Foto: Pexels


Pohorje

Mariborsko Pohorje ni le največje zimsko središče v Sloveniji, saj ponuja tudi mnoge planinske destinacije. Pot od Maribora čez Pohorje do Koroške je tudi del Slovenske planinske poti. Raziskujte širne gozdove ali celo pragozd Šumik, slapove in barja z jezerci, naleteli pa boste tudi na mnoge dragocene živalske vrste, kot je največji metulj v Evropi.

Najdite svojo najljubšo peš pot

Našteli smo le nekaj od številnih slovenskih planinskih poti in verjamemo, da boste v svojem odkrivanju narave našli očarljive steze, ki jih v tem prispevku nismo omenili. Narava je čarobna, a včasih tudi nepredvidljiva, zato ne podcenjujte vremena in se na pot odpravite dobro pripravljeni v udobnih pohodniških čevljih. Ne pozabite na zaščitna oblačila v primeru slabega vremena in s seboj imejte vedno v pohodnem nahrbtniku tudi dovolj tekočin.  Za boljšo oporo in lažje spuste priporočamo pohodniške palice, ki tudi poskrbijo za boljše ravnotežje.