Ko se toplo vreme in čas oddihov poslavljata, se srečujemo z vedno novimi študijskimi, službenimi in športnimi izzivi. K njihovemu uspešnemu in čim manj stresnemu reševanju v veliki meri pripomore sposobnost koncentracije, osredotočanja na zgolj eno stvar, ki je v tistem trenutku deležna vse naše pozornosti. Takšno ciljno usmerjanje pozornosti je ključni del uspešnega študija, zahtevnih službenih projektov, pa tudi športnih dosežkov. Med pripravami na tekmovanje profesionalni športniki iz svojih misli izbrišejo vse, kar bi jih pri dosegu cilja lahko zmotilo: študij, službo, prijatelje in celo svoje najbližje, v zadnji fazi pa tudi sotekmovalce, gledalce in morebitna pričakovanja, dvome ter strahove.
Sposobnost koncentracije človeku ni dana že po naravi. Tako kot je treba »natrenirati« in ohranjati fizično kondicijo, velja podobno tudi za nadzorovano usmerjanje pozornosti. Različne vaje, meditacija in redna telesna aktivnost pripomorejo k boljši koncentraciji, pomembno vlogo pa igra tudi primerna prehrana. Obstajajo živila, ki še posebej vplivajo na našo zbranost in dojemljivost, na naše živčevje pa lahko delujejo posredno ali neposredno.
Na koncentracijo tako posredno vplivajo vsa živila, ki izboljšujejo pretočnost krvožilja, saj se z njo poveča tudi prekrvavitev možganov.
S katerimi živili se odpirajo možganske vijuge in katera pomagajo pri osredotočenosti in soočanju z izzivi, si preberite na tej povezavi Polet O2!