Prelaz Vršič zavzelo skoraj tisoč ponyjev

Vzpon Prireditev se je v treh letih dobro prijela – Za obiskovalce zabava, za turistične delavce pa posel

Objavljeno
04. junij 2017 20.28
Pony na Vršič
Blaž Račič
Blaž Račič
Kranjska Gora – Kranjskogorci so ta vikend gostili tretji­ vzpon s kolesi pony na Vršič, kar je bila že četrta kolesarska prireditev v zadnjem mesecu. Po navdušenem odzivu udeležencev sodeč so v kranjskogorskem turizmu s ponyji stavili na pravega konja.

V soboto na kolesarskih stezah v okolici Kranjske Gore ni bilo mogoče potrditi, da kraj postaja kolesarska destinacija. Ob vikendih namreč številni kolesarji obiščejo Kranjsko Goro, zaradi česar so kolesarske steze in druge poti v okolici precej obljudene. Tokrat so bile nenavadno prazne. Odgovor na vprašanje, zakaj so bile steze prazne, je prinesel prihod v Kranjsko Goro.

Legendarna kolesa pony, na katerih so se številne generacije Slovencev učile kolesarskih spretnosti, so namreč preplavila kraj. Skoraj tisoč udeležencev se je pred zahtevnim, več kot 13 kilometrov dolgim, vzponom na 1611 metrov visok Vršič krepčalo v tamkajšnjih gostilnah, pripravljalo kolesa in posebej za to priložnost izbrana oblačila ali pa v družbi prijateljev čakalo na začetek vzpona. Frenk Omahna iz Trzina je letos prvič prišel na dirko, za katero ga je navdušil kolega Andrej Videmšek, ki se je je udeležil tretjič. »Če nisi malo odštekan, ne greš gor,« je povedal Videmšek, Omahna pa dodal »... in trmast.« »Če bom prišel gor, ne da bi stopil s kolesa, bo to velik uspeh,« je podobno kot številni drugi kolesarji, ki so vzeli vzpon bolj za šalo kot zares, razkril cilje Omahna.

V Kranjsko Goro se je prišla zabavat Urška Kalan iz Škofje Loke, ki se je posebej za vzpon s ponyjem tudi temu primerno oblekla. Pony jo namreč spominja na hipijevske čase, ki jih sama ni doživela, a ji je mama pustila nekaj oblačil iz tega obdobja in se je lahko oblekla prireditvi primerno. Boštjan Smogovec iz Medvod je svojega ponyja dobil od kolegice in ga že pred tremi leti prebarval ter olepšal. »Če bo kolo zdržalo, bom šel do vrha,« je razložil namero in pojasnil, da je prvo leto kolo ostalo brez pedala. Podobno ni dvomil o svojih sposobnostih Luka Ahlin iz Vodic in se spraševal, ali bo kolo zdržalo.


Živžav v središču Kranjske Gore je zadovoljen opazoval direktor Turizma Kranjska Gora Blaž Veber, ki je dejal, da pred tremi leti niso niti pomislili, da bi se lahko v komaj nekaj letih prireditev tako dobro prijela. »Kolesarjenje smo vezali na čas pred glavno poletno turistično sezono,« je razložil Veber in poleg vzpona na Vršič s ponyji izpostavil dva vikenda tekmovanj v kolesarskem spustu na tamkajšnji progi, trail days (prejšnji konec tedna so gostili 2000 predvsem nemško govorečih obiskovalcev – kolesarjev), ta konec tedna pričakujejo oviratlon v Planici. Tudi Fedja Pobegajlo, direktor družbe Hit Alpinea, je z Vebrom delil zadovoljstvo v dobro obiskani Kranjski Gori. Prireditev pomeni neposreden posel, saj so gostilne polne, je poudaril Pobegajlo in ugotovil, da »je celotna destinacija stopila skupaj in vsi sodelujemo«.

Čeprav vzpon ni bil tekmovalen, sta s ponyjem najhitreje prikolesarila na vrh Celjan Primož Jurak in Laura Šimenc z Bleda. Jurak je na zahtevnem vzponu na kolesu vztrajal do vrha, medtem ko je Laura Šimenc povedala, da je med 16. in 17. serpentino stopila s kolesa. »Peš je šlo hitreje,« je razkrila. Drugi udeleženci so si vzeli več časa za vzpon. Večina je prišla do vrha, nekateri tudi peš, a je volja spet dokazala svojo moč in zmagala – tudi s ponyjem.

Najzabavnejši je spust

Po vzponu je bil pred udeleženci še najzabavnejši del poti, je dejal Videmšek, ko smo ga srečali na vrhu. Šele ko se kolesa spustijo v dolino in na spustih zadiši po pregrevanju znamenitih torped (zavor koles pony), ki jih je treba hladiti tudi v vodnih izvirih, ki tečejo iz brežin ob cesti, zares postane zabavno, se je Videmšek veselil spusta.


Poleg številnih Slovencev, med katerimi se je s ponyjem na Vršič za zabavo vzpel tudi kolesar Kristjan Koren, so na prireditvi našteli udeležence iz osmih držav. Poleg sosedov iz Hrvaške smo opazili v zastavo Čila odetega kolesarja, srečali pa Nemca Normana Jaslana. Dresdenčan je potrdil Pobegajlove besede, ki je ugotavljal, da imajo tovrstne prireditve precejšen promocijski učinek, saj so, kot je dejal, močne objave na spletnih socialnih omrežjih z množico sledilcev na spletu. Jaslan je o prireditvi prebral na družabnih medijih. Zdelo se mu je zabavno, zato sta z dekletom prišla v Kranjsko Goro, kamor se bosta, kot je obljubil, še vrnila.