Tudi pozimi odprte številne koče

Planinci naj ob morebitnih snežnih padavinah preverijo odprtost koč pri planinskih društvih, ki z njimi upravljajo.

Objavljeno
26. december 2015 10.13
mpi/kredarica
STA
STA

Kar tri četrtine oskrbovanih planinskih koč v Sloveniji je odprtih tudi v zimskih mesecih, večinoma ob koncu tedna in praznikih. Stalno odprta je tretjina, predvsem nižje ležečih in lažje dostopnih koč. Odprte so tudi nekatere v visokogorju, kjer lahko obiskovalci prav tako najdejo zatočišče v zimskih sobah in bivakih, so po poročanju Slovenske tiskovne agencije zapisali na Planinski zvezi Slovenije (PZS).

Pozimi stalno odprtih več deset planinskih koč

Med 163 oskrbovanimi kočami (od skupno 178 planinskih koč, zavetišč in bivakov) jih je v zimskih mesecih odprtih 123, večinoma ob koncu tedna in praznikih, stalno odprtih pa je 56, od tega 26 vse dni v zimskih mesecih, 30 pa vse dni razen ob ponedeljkih ali torkih.

Kot so zapisali na PZS, so obratovalni časi različni, planinska društva pa jih samostojno prilagajajo glede na zmožnosti oskrbovanja, vremenske razmere, količino snega ali nevarnosti na poteh. Planinci naj zato ob morebitnih snežnih padavinah preverijo odprtost koč pri planinskih društvih, ki upravljajo posamezne koče, priporoča načelnik Gospodarske komisije PZS Janko Rabič. Aktualni podatki o odprtosti planinskih koč so ažurno objavljeni tudi na spletnem mestu PZS.

Planinske koče v visokogorju so pozimi večinoma zaprte, vse leto pa ostaja odprtih deset planinskih koč prve kategorije. Stalno je odprt Dom na Komni, konec tedna s petkom in prazniki sta odprti Orožnova koča na Planini za Liscem in Koča na Kriški gori, ob koncu tedna in praznikih pa vrata odprejo Krekova koča na Ratitovcu, Frischaufov dom na Okrešlju, Kamniška koča na Kamniškem sedlu, Koča na Klemenči jami pod Ojstrico, Planinski dom na Kališču, Roblekov dom na Begunjščici in Koča Draga Karolina na Velikem Snežniku.

Oskrbniki povečini zadovoljni z jesenskim obiskom

Zimski oskrbnik Doma na Komni Herman Uranič ocenjuje, da je bil oktobra in novembra obisk dober. Decembra je bilo čez teden planincev manj, ob lepih koncih tedna pa je bil obisk nadpovprečen. Dom je odprt vsak dan tudi med prazniki, a so za organizirano silvestrovanje mesta že zasedena, je povedal Uranič.

Koča Draga Karolina na Velikem Snežniku, ki leži 1796 metrov nad morjem, je bila novembra zaprta, ob decembrskih vikendih pa je bil kljub lepemu vremenu obisk manjši od pričakovanega, najbrž zato, ker ni snega, poudarja oskrbnik Slavko Škoberne. Predvideva pa, da bo obisk med božičnimi prazniki in za novo leto večji. Pot proti koči je v tem trenutku kopna, tako da ni potrebna posebna tehnična oprema, več previdnosti pa oskrbnik priporoča pri sestopu, in sicer zaradi nekaj odsekov strjenega snega.

Odprte so večinoma koče v sredogorju in nižje ležeče koče, ki so lažje dostopne oz. jih je lažje oskrbovati. Ena osrednjih zimskih postojank planincev v Karavankah je Planinski dom na Zelenici na 1536 metrih nadmorske višine. Sodobno opremljen dom med drugim nudi brezplačno izposojo gorniške opreme.

Gospodar in vodja gorniškega učnega centra na Zelenici Stanko Koblar pojasnjuje, da je bil jesenski obisk dober. Koča je stalno odprta od petka opoldne do nedelje zvečer, med prazniki bo odprta vse od 25. decembra zjutraj do 3. januarja zvečer.

Tudi Velika planina je priljubljen in razgleden zimski planinski cilj. Obiskovalci za pohod trenutno potrebujejo le običajno planinsko opremo, pravi Lojze Ovijač, oskrbnik Domžalskega doma na Mali planini. Zadovoljen je zlasti z obiskom ob koncih tedna, je pa koča odprta vsak dan. Tako bo tudi med prazniki, napoveduje oskrbnik.

Stalno odprta je tudi Mozirska koča na Golteh 1356 metrov nad morjem. Jesenski obisk je bil po besedah oskrbnika Filipa Vrabiča boljši kot lani, zgodnji sneg je privabil družine na prve zimske radosti, medtem ko planinci prihajajo bolj posamično.

S svojimi potmi in vrhovi je tudi pozimi vabljivo Triglavsko pogorje. Triglavski dom na Kredarici je v zimskih mesecih uradno zaprt, si je pa v neogrevanih prostorih mogoče odpočiti.

Pozimi je mogoče prenočevati tudi v zimskih sobah, ki jih imajo nekatere planinske koče. Med temi so Pogačnikov dom na Kriških podih, Zavetišče pod Špičkom, Zasavska koča na Prehodavcih, Planinski dom pri Krnskih jezerih, Koča pri Triglavskih jezerih in Kocbekov dom na Korošici. V Vratih je stalno odprta zimska soba nedaleč od Aljaževega doma. Prav tako je v Sloveniji 15 bivakov, ki so namenjeni predvsem zasilnemu zavetju in prenočevanju po napornih plezalnih turah.

Vremenske razmere v gorah se lahko hitro spremenijo

Na PZS ob tem opozarjajo tudi na nekatere posebnosti, ki zaznamujejo zimske pohode v planinski svet. Temperature so nižje, dan krajši, planinske koče pa niso povsod odprte. V sredogorju in visokogorju je sicer ta trenutek še kopno in prevladujejo jesenske razmere. Marsikje tudi na planinskih poteh leži sneg ali pa je pot ledena, opozarja gorski reševalec in strokovni sodelavec PZS Matjaž Šerkezi.

Obenem opozarja, da se razmere v gorah lahko hitro spremenijo. V nahrbtniku naj bo zato obvezna planinska oprema, poleg čelne svetilke, prve pomoči, rezervnih oblačil, hrane in tople pijače tudi dereze in cepin. Ob odhodu v visokogorje pa naj gorniki ne pozabijo niti na lavinski trojček. Na pot naj se odpravijo družbi, z napolnjenim mobilnim telefonom in izklopljenim prenosom podatkov.