Priznanje pionirju robotske kirurgije

Ameriški inženir Russell Taylor je letošnji dobitnik japonske nagrade za tehnologijo Honda Prize zadelo na področju robotske kirurgije.

Objavljeno
20. november 2015 09.14
Posodobljeno
20. november 2015 11.00
S.Š.
S.Š.
 Taylor velja za pionirja raziskovanja medicinske robotike. Razvil je sistem robotske kirurgije Robodoc in laparoskopski­ robotski sistem (LARS), ki je vključen tudi v sistem medicinske kirurgije da Vinci. Sodeluje tudi pri izobraževanju osebja za ravnanje z omenjeno­ tehnologijo. Je profesor na Univerzi­ Johns Hopkins s sedežem v mestu Baltimore v Marylandu, ki trenutno velja za vodilno izobraževalno ustanovo na medicinskem področju v ZDA in se na lestvicah­ univerz po raziskovalnih in akademskih dosežkih redno uvršča blizu vrha.

Taylor je tudi direktor centra CISST ERC (raziskovalni center za računalniško podprte kirurške sisteme in tehnologijo) ter vodja laboratorija LCSR za senzorično robotiko. Prototip medicinskega robota Robodoc, ki se uporablja pri zamenjavi kolkov, je Taylor razvil, ko je bil zaposlen v raziskovalnem centru IBM Watson, in velja za prvi pomemben kirurški robotski sistem, ki podpira kirurške operacije. Sistem Robodoc­ so vključili v robotske sisteme za različne kirurške aplikacije. V svojem obdobju pri IBM je razvil tudi omenjeni sistem LARS s konstantnim monitoringom. Taylor se z razvojem medicinske robotike ukvarja že 40 let, zadnjih 30 let pa velja za globalnega strokovnjaka na področju, ki ga je sam razvil.

Dr. Taylor je 36. nagrajenec fundacije Honda. Nagrada je bila ustanovljena leta 1980 in jo podeljujejo letno za dosežke na področju tehnologije, ki prispeva k napredku človeka in skrbi za ohranjanje okolja. Fundacija Honda deluje v javnem interesu, njen pobudnik je ustanovitelj podjetja Honda Motor Soičiro Honda skupaj z mlajšim bratom Bendžirojem Hondo, fundacijo pa trenutno vodi Hiroto Išida.