Svet so ljudje: Priznanja ne obžaluje

Nekdanji duhovnik Krzysztof Charamsa ne obžaluje javnega priznanja, da je gej.

Objavljeno
13. november 2015 14.33
Posodobljeno
14. november 2015 17.00
 S. R. P.
S. R. P.

Dober mesec po tem, ko je nekdanji duhovnik Krzysztof Charamsa javno oznanil, da je gej in da ima prijatelja v Španiji, svojih besed še vedno ne obžaluje. Po priznanju svoje spolne usmerjenosti je 43-letni duhovnik, tedaj zaposlen v Vatikanu dokaj visoko v tamkajšnji hierarhiji, nemudoma izgubil službo.

Danes je na Poljskem rojeni nekdanji duhovnik še vedno brez zaposlitve, ni pa brez dela. Kot je povedal novinarju agencije AFP v Barceloni, kjer zdaj živi v enem od hotelov v četrti homoseksualcev, pripravlja manifest za osvoboditev gejev. V njem se bo zavzel za pravico homoseksualcev, da bi lahko tudi oni opravljali duhovniški poklic. Manifest namerava že kmalu izročiti Vatikanu in upa, da bo Cerkev spremenila svoje stališče do homoseksualnosti.

Po veljavni katoliški doktrini je homoseksualno obnašanje še vedno nemoralno in nesprejemljivo. Charamsa hoče zrušiti to doktrino z dokazovanjem, da Sveto pismo homoseksualnosti nikjer neposredno ne obsoja. Odlomki iz njega, na katere se sklicuje cerkvena doktrina v obsojanju homoseksualnosti, so po njegovem prepričanju napačno razumljeni in izvzeti iz zgodovinskega in kulturnega konteksta časa, v katerem so nastali. »Pred sto in več leti smo s Svetim pismom upravičevali celo suženjstvo,« komentira Charamsa.

V manifestu bo Cerkev tudi pozval, naj ne kritizira porok homoseksualcev, poziva pa še druge duhovnike, ki so prav tako homoseksualci, naj posnemajo njegov zgled in priznajo svojo spolno usmerjenost.

»Počutim se bolje – kot boljši gej in tudi kot boljši duhovnik, kot sem bil prej. V svoji novi svobodi sem miren, zavedam pa se, da se je nujno izpostaviti proti obsojanju gejev, ki je v Cerkvi še vedno prisotno.«