14 znakov čustvene inteligence

Se zanimate za druge ljudi? Poznate svoje dobre in slabe plati? Če sta odgovora pozitivna, ste verjetno visoko čustveno inteligentni.

Objavljeno
07. december 2013 17.28
shutterstock obrazi
R. D., Delo.si
R. D., Delo.si

Zakaj so nekateri ljudje uspešnejši od drugih? Visok inteligenčni kvocient in trdo delo sta pomembna, a tretja pomembna sestavina uspešnega poslovnega in zasebnega življenja je čustvena inteligenca (ČI). S tem pojmom označujemo način, kako razumemo in obvladujejo svoja čustva in čustva drugih ljudi.

Daniel Goleman, psiholog in pisec uspešnic s tega področja, definira pet sestavin čustvene inteligence:

*samozavedanje

*samoobvladovanje

*motiviranost

*socialne veščine

*empatija

Na nekaterih področjih smo močnejši kot na drugih, vendar lahko vse sestavine izboljšamo.

Ali ne veste, kako razvita je vaša čustvena inteligenca? Preverite naslednjih 14 znakov:

1. Zanimajo te ljudje, ki jih ne poznaš

Ali rad srečuješ nove ljudi? Ali potem, ko ti nekoga predstavijo, novemu znancu zastaviš veliko vprašanj? Če je temu tako, pomeni, da si empatičen; empatija, to je zmožnost vživetja v druge ljudi, pa je ena pomembnih sestavin ČI.

Ljudje z visoko razvito empatičnostjo - ti lahko natančno razberejo potrebe in čustva drugih in nato reagirajo temu primerno - imajo skupno lastnost: tujci jim zbujajo radovednost in resnično bi radi izvedeli več o drugih.

2. Si dobra voditeljica/dober voditelj.

Odlični vodje imajo skupno lastnost: poleg tradicionalnih odlik, kot sta ambicioznost in delavnost, imajo visoko raven čustvene inteligence.

V primerjalni študiji med odličnimi in zgolj povprečnimi vodji se je izkazalo, da je 90 odstotkov razlike v njihovih profilih  mogoče pripisati stopnji čustvene inteligence, ne pa drugim lastnostim.

3. Poznaš svoje dobre in slabe plati.

Velik del samozavedanja pomeni biti pošten sam do sebe glede tega, kakšen si. To pomeni, da veš, v čem si dober in kje so tvoje šibke točke - in se s tem sprijazniš. Čustveno inteligenten človek je sposoben prepoznati svoja področja moči in šibkosti in analizirati, kako v danih okoliščinah najbolje delati. To samozavedanje krepi samozavest, ki je po Golemanu glavni dejavnik čustvene inteligence.

4. Se znaš osredotočiti.

Te zmoti vsak sms, vsak zvok, vsaka bežna misel? Če to drži, te to ovira pri delovanju na najvišji ravni tvoje ČI. Če nisi v stiku s seboj in drugimi, je težko razviti tako samozavedanje kot močne odnose.

Goleman: »To, kako si se bil kot otrok sposoben osredotočiti na učenje in odložiti prebiranje smsjev ali igranje videoigrice na čas, ko boš končal delo, je močnejši kazalec tvojega finančnega uspeha v odraslosti kot pa tvoj inteligenčni kvocient ali premoženje družine, v kateri si odrasel.«

Zato se moramo sposobnosti koncentracije naučiti že kot otroci.

5. Če si prizadet(a), natanko veš, zakaj.

Vsi občutimo nihanja v razpoloženju, vendar pogosto sploh ne razumemo, kaj je sprožilo našo potrtost ali jezo. Toda pomemben del samozavedanja je sposobnost prepoznavanja, odkod izvirajo naša čustva, in sposobnost razumevanja, zakaj smo potrti. Skratka, čustveno inteligentni ljudje svojih čustev ne ignorirajo, ampak so se sposobni odmakniti od njih, se zavedeti, kaj čutijo in raziskati učinek teh čustev nanje.

6. Dobro shajaš z večino ljudi.

Imeti izpolnjujoče, učinkovite odnose z ljudmi, to je znak ČI, pravi Daniel Goleman.

7. Hočeš biti dober, moralen človek.

Eden izmed znakov ČI je naša »moralna identiteta«, ki se nanaša na to, do katere mere hočemo biti etični, sočutni ljudje. Če želiš razviti to stran svoje osebnosti (ne glede na to, kako moralen si bil v preteklosti), je to lahko znak visoke ČI.

8. Vzameš si čas za pomoč drugim.

Če imaš navado, da si vzameš čas za to, da si pozoren do drugih, da denimo narediš majhen ovinek na svoji poti, da nekoga pozdraviš, ali da pomagaš ostareli gospe na avtobus, s tem kažeš svojo ČI.

Večina nas je večino časa popolnoma osredotočena sama nase. Pogosto zaposleni tekamo naokoli, da preprosto ne opazimo drugih, kaj šele, da bi jim pomagali.

9. Dobra/dober si v razbiranju razpoloženja drugih ljudi.

Če lahko začutiš razpoloženje drugih ljudi - ga razbereš z obrazne mimike ali drže telesa - je tvoja ČI dobro razvita.

10. Ko padeš, se hitro pobereš.

Kako se spoprijemaš s svojimi porazi in napačnimi koraki, to veliko pove o tem, kakšen si. Ljudje z visoko ČI vedo, da je treba v življenju iti naprej. Zato so se ob porazu sposobni hitro pobrati in iti naprej. To je deloma posledica tega, da se znajo spoprijeti z negativnimi čustvi, ne da jih spustili z vajeti. Zaradi tega imajo kratko in malo »tršo kožo«.

11. Dobro presojaš značaje ljudi.

Si bil vedno sposoben začutiti, če je bilo s kom kaj narobe ali kaj nenavadnega - in je bila tvoja intuicija redko napačna. To je sposobnost čustveno inteligentnih ljudi.

12. Zaupaš svojemu šestemu čutu.

Čustveno inteligentna oseba brez težav sledi svoji intuiciji. Če lahko zaupaš sebi in svojim čustvom, ni razloga, da ne bi zaupal tudi svojemu notranjemu glasu oziroma občutku v želodcu, glede tega, v katero smer greš, pravi Goleman.

13. Vedno si bil/a visoko motiviran/a.

Si bila ambiciozna in delavna že kot otrok, tudi takrat, ko za svojo pridnost nisi pričakovala nobene nagrade?

Če se podjetno lotevaš stvari in znaš osredotočiti svojo pozornost in energijo k izpolnitvi cilja, potem imaš verjetno visoko ČI.

14. Veš, kdaj si reči ne.

Samoregulacija, ena izmed sestavin ČI, pomeni zmožnost samodiscipline in izogibanja nezdravim navadam. Čustveno inteligentni ljudje na splošno dobro prenašajo stres (ki je za večino nas sprožilec slabih navad) in so sposobni nadzirati svoje impulze.