15 stvari, ki jih (morda) niste vedeli o nohtih

Veste, da se (tudi) po nohtih primati ločujejo od drugih sesalcev? In da nohte grize kar polovica najstnikov?

Objavljeno
01. oktober 2013 20.13
reut*A make-up artist specialising in finger nai
R. D., Delo.si
R. D., Delo.si

Čeprav jih imamo ves čas na očeh in bolj ali manj vestno skrbimo za njihov izgled, vsaj za čistočo, če že ne za redno lakiranje v različnih barvnih odtenkih, v resnici o nohtih ne vemo veliko.

Ste vedeli, da...

1. Nohti (na rokah) zrastejo v povprečju 3,5 milimetra na mesec.

Še bolj zanimivo: nohti na dominantni roki (pri desničarjih je to desnica) rastejo nekoliko hitreje.

Nohti na nogah zrastejo le 1,6 milimetra na mesec.

2. Bele lise na nohtih ne kažejo na pomanjkanje kalcija.

Dejstvo je, da so bele lise na nohtih precej pogoste, vendar niso znak pomanjkanje kakšnega vitamina ali minerala. Bolj verjetno gre za posledico predhodne poškodbe nohtne posteljice ali nohtne matice, ki leži pod lunico.

3. Nohti so iz iste snovi kot lasje.

Tako nohti kot lasje so narejeni iz keratina, le da je ta različne sestave. To tudi pomeni, da je ista hrana koristna za lase in nohte: raznolika, bogata z vitaimini, antioksidantni, beljakovinami in minerali. Keratin je beljakovina in zdrave vrste olj in maščob so potrebne za to, da koža, lasje in nohti ostanejo navlaženi in močni.

4. Moški nohti rastejo hitreje od ženskih.

Izjema je čas nosečnosti.

5. Nohti so tisto, kar ločuje primate od sesalcev.

Medtem ko ima večina sesalcev kremplje, s katerimi si pomagajo pri opravilih, imajo le primati, vključno s človekom, nohte.

Znanstveniki domnevajo, da so primati izgubili kremplje in razvili široke konice prstov, ki se končajo z nohti, zato, da bi jim pomagali pri gibanju. Medtem ko so kremplji omogočali odličen oprijem za plezanje po drevesih, so za velike primate postali ovira pri prijemanju manjših vej, ko so začeli v drevesnih krošnjah nabirati sadje.

6. Grizenje nohtov se imenuje onikofagija.

Gre za eno najpogostejših živčnih navad, med katere spadajo še zvijanje in puljenje las, škripanje z zobmi in praskanje po koži. Okoli polovica otrok med 10. in 18. letom grize nohte, kot odrasli nehajo sami od sebe pri tridesetih letih.

Navada je večinoma neškodljiva (čeprav nehigienična), morebitni zdravstvene poslece so vnetja kože in poslabšanje stanja nohtne posteljice.

7. Nohtom je treba pustiti dihati.

Neprestano lakiranje nohtom škodi. Verjeli ali ne, trda stvar na vrhu nohtov je še vedno živo tkivo, zato kisik skozi noht prodira do nohtne posteljice.

Lak tudi izsuši noht, zato lahko zaradi neprestanega lakiranja postanejo manj močni in prožni.

8. Nohti so okna v telo.

Izkušen dermatolog lahko veliko pove o vašem zdravju, če samo pogleda vaše nohte. Od razbarvanosti nohtov (če so modrikasti, to pomeni pljučno bolezen) prek kapilar na obnohtnih kožicah (avtoimune bolezni) do belih, rumenih ali ukrivljenih nohtov. Če opazite na svojih nohtih kaj močno nenavadnega, denimo temnorjav madež na obnohtni kožici, ki ga spremlja rjava sled po vsej nohtni posteljici, to lahko pomeni melanom.

9. Nohti rastejo hitreje poleti kot pozimi.

Na rast nohtov - poleg starosti, genov in nekaterih drugih dejavnikov - vpliva tudi letni čas.

10. 10 odstotkov dermatoloških težav je povezanih z nohti.

Okoli polovico nohtnih nbolezenskih težav odpade na gljivična obolenja (ta so pogostejša na nožnih prstih). Druge pogoste težave so bele lise (glej zgoraj), navpične linije in vraščeni nožni prsti. Starejši imajo več težav z nohti od mlajših.

11. Stres se lahko pozna na nohtih.

Poleg tega, da si grizemo nohte, lahko stres zavira njihovo rast. Zato se je treba proti kroničnemu stresu in utrujenosti bojevati tudi zaradi - lepih nohtov.

12. Obstaja razlaga, zakaj nas nervira zvok nohtov na šolski tabli.

Že ob sami misli na zvok nas zmrazi - toda zakaj? Deloma je razlog v tem, ker zvok doseže natanko takšno frekvenco, da jo oblika naših ušesnih kanalov še okrepi. Deloma pa je razlog verjetno psihološke narave: če so udeležencem, poskusov povedali, da gre za škripanje nohtov, se jim je zdel zvok bolj neprijeten kot takrat, ko so mislili, da je zvok del modernega glasbenega dela...

13. Obnohtna kožica obstaja z razlogom.

Naloga obnohtne kožice je, da zadrži vlago v notranjosti in telo brani pred bakterijami iz okolja. Zato je pomembno upoštevati nasvet, da kožice ne obrezujemo ali odstranjujemo.

14. Trdota nohtov je podedovana.

Tudi glede oblike nohtov in hitrosti njihove ni mogoče kaj veliko narediti. Nohti, ki se neprestano lomijo ali lupijo, so morda izsušeni. Krivci za to so pranje posode brez rokavic, hišna dela, delo s papirjem, prepogoste manikure in uporaba preveč razkuževalca. Pomagamo si lahko s kakovostno kremo za roke, ki jo redno uporabljamo (ne samo enkrat na dan).

15. Tudi nohti potrebujejo kri.

Ste se kdaj spraševali, zakaj po poškodbi nohti včasih odpadejo? Za normalno rast nohtni koren potrebuje dober pretok krvi, to je dotok kisika in hranilnih snovi. Z močno poškodbo, če denimo po nesreči močno brcnemo v vrata, lahko poškodujejo občutljive mikroskopske povezave, ki prenašajo hranilne snovi, in že rastoči noht si ne more toliko opomoči, da bi spet začel rasti. Ko odpade, ga nadomesti popolnoma zdrav noht. Če do poškodbe pride na nohtni matrici, pod lunico, lahko pride do permanentne poškodbe, kar pomeni, da bo noht ostal deformiran.