Boljši pregled nad škodljivim součinkovanjem zdravil

 Več kot 23.000 Slovencev jemlje več kot deset zdravil na dan.

Objavljeno
16. september 2013 22.43
vidic/ OZADJA
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja
Ljubljana – Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) se je na podlagi nizozemskih izkušenj odločil posvetiti pozornost ljudem, ki jemljejo več zdravil hkrati. V zvezi s tem so v območni enoti Murska Sobota pripravili pilotni projekt Farmacevt svetovalec, v katerem sodelujejo skupine kakovostnega predpisovanja zdravil, včeraj pa so predstavili prve izsledke.

V okviru projekta so za bolnike, ki jemljejo več kot pet zdravil hkrati, na voljo klinični farmacevti, ki preverijo njihovo morebitno neželeno medsebojno učinkovanje. Jurij Fürst, vodja oddelka za zdravila pri ZZZS, je pojasnil, da se vedno več zdravil predpisuje bolnikom, ki že uživajo vsaj eno. Analiza iz leta 2009 je pokazala, da več kot deset zdravil hkrati jemlje več kakor 23.000 ljudi. »To že ustreza definiciji hude polifarmakoterapije,« je povedal Fürst.

»Gre za nov način svetovalne pomoči pacientom, ki je izredno velikega pomena,« je dejala Jana Mrak. Razvojna naloga, ki jo koordinira, naj bi prispevala k povečanju kakovosti v zdravstvenem sistemu, obvladovanju neposrednih stroškov za zdravila in zmanjšanju stroškov zaradi zapletov zdravljenja z zdravili. Leta 2009 je na primer na internistični urgenci od tisoč pregledanih pacientov 3,7 odstotka oseb iskalo pomoč zaradi neželenih učinkov zdravil, 0,7 odstotka od teh je bilo hospitaliziranih. Med vsemi neželenimi učinki zdravil je petina takšnih, ki povzročajo zdravstvene zaplete ali smrt.

Večino neželenih učinkov je mogoče preprečiti

Maja Petre
, specialistka klinične farmacije v zdravstvenem domu Gornja Radgona, meni, da bi se dalo preprečiti do 70 odstotkov neželenih učinkov. Po treh mesecih študije so pregledali 189 bolnikov, ki so prejemali v povprečju po 12,5 zdravila. Odkrili so 317 možnih resnih interakcij med njimi in 39 negativnih učinkovanj zdravil. Tem bolnikom so v povprečju zmanjšali število zdravil za 2,6.

Breda Bavec, specialistka družinske medicine in vodja skupine kakovostnega predpisovanja zdravil v Zdravstvenem domu Ljutomer, je poudarila, da so v omenjenem pilotnem projektu hvaležni farmacevtom, da jim pomagajo iskati interakcije med zdravili, ki jih predpisujejo splošni zdravniki, in tistimi, ki jih predpisujejo specialisti. »S pomočjo kliničnega farmacevta nato najdemo optimalno terapijo. Ko sumimo na negativne učinke, napišemo napotnico za kliničnega farmacevta,« je pojasnila Bavčeva. Stroški projekta so ocenjeni na 65.000 evrov. Po podatkih Ivana Tibauta, direktorja murskosoboške območne enote ZZZS, pri njih zdravnik v povprečju obravnava 28 bolnikov, ki jemljejo predpisanih deset ali več zdravil, slovensko povprečje pa je 15 takšnih bolnikov na zdravnika. Zaradi teh podatkov se je projekt začel izvajati tam.