Cepiva bo dovolj

V ponedeljek je v Slovenijo prispela dodatna pošiljka cepiva proti novi gripi, 28.000 doz. Minister za zdravje Borut Miklavčič je zagotovil, da bo cepiva do konca leta stalno dovolj.

Objavljeno
10. november 2009 08.06
Ba.P./STA
Ba.P./STA
Ljubljana - Z ministrstva so še sporočili, da je na nekaterih šolah na Ljubljanskem in Gorenjskem zbolelo več otrok, ali gre za novo gripo, pa bodo povedali testi. Na ministrstvu za zdravje poudarjajo, da razloga za paniko v tem trenutku ni. Za katere šole gre, bo več znano v teh dneh, prav tako še niso zaključena testiranja, ali gre pri zbolelih otrocih sploh za okužbo s pandemsko gripo.

Čeprav je težko napovedovati, kako se bo bolezen širila, na ministrstvu v prihodnjih mesecih pričakujejo intenzivnejše kroženje virusa nove gripe, zato bo takšnih primerov po njihovem mnenju najverjetneje še več.

Da je preplah zaradi nove gripe odveč, je v ponedeljek poudaril tudi predstojnik Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Franc Strle. Spomnil je, da je poleg cepljenja najučinkovitejši način za preprečevanje širjenja okužbe ustrezna higiena: redno in temeljito umivanje rok oz. kašljanje ali kihanje v robček, ki ga po uporabi odvržemo v smeti, ali v zgornji del rokava.

V UKC Ljubljana so sicer sklenili omejiti obiske. Bolnika bo lahko naenkrat obiskala samo ena zdrava oseba, obiski pa bodo možni samo med 16. in 18. uro. Na intenzivnih oddelkih so obiski že ves čas omejeni in omejitve ostajajo nespremenjene.

Iz previdnosti pa so med drugim sklenili tudi, da bo do nadaljnjega v nočnih urah, od 22. do 6. ure, manjši vhod na urgenco UKC Ljubljana zaprt. V tem času bo torej vsak, ki bo prišel na urgenco, moral prej pozvoniti.

V minulih dveh tednih smo sicer po podatkih Inštituta za varovanje zdravja v Sloveniji porabili nekaj manj kot 7500 odmerkov cepiva. Podatkov o tem, koliko oseb je bilo doslej hospitaliziranih zaradi zapletov z novo gripo, na inštitutu še nimajo, navajajo pa, da so v zadnjem tednu oktobra slovenske bolnišnice na zdravljenje sprejele osem bolnikov.