Dovolj sta dva, ne trije odmerki

Na podlagi najnovejših raziskav so letos spremenili shemo cepljenja proti okužbi s HPV.

Objavljeno
11. oktober 2014 21.11
Slovenija Ljubljana 21.10.2010 - Cepljenje proti gripi. Foto: Leon VIDIC/DELO
Mateja Kotnik, Nedelo
Mateja Kotnik, Nedelo

V letošnjem šolskem letu se je spremenila shema cepljenja proti okužbi s humanimi papilomavirusi (HPV). Deklice bodo cepljene z dvema odmerkoma proti HPV, ne več s tremi. Prvega bodo prejele ob rednem sistematskem pregledu v šestem razredu, drugega pa šest mesecev pozneje.

Na nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so pojasnili, da so deklice v preteklih letih cepili s tremi odmerki cepiva. »Shema s tremi odmerki se je pokazala za varno in učinkovito in je še vedno priporočena za 'zamudnice', torej dekleta, ki bi se za cepljenje odločila pozneje, po 14. letu za štirivalentno cepivo oziroma po 15. letu za dvovalentno,« so povedali na NIJZ.

V Sloveniji sta namreč proti okužbam s HPV na voljo štiri- in dvovalentno cepivo. Prvo varuje pred predrakavimi spremembami na materničnem vratu, v nožnici, na zunanjem spolovilu in zadnjiku, pred rakom materničnega vratu in zadnjika ter bradavicami na spolovilih. Dvovalentno cepivo varuje pred predrakavimi spremembami na materničnem vratu, zunanjem spolovilu in nožnici ter rakom materničnega vratu. Med cepivoma ni razlik glede varnosti in učinkovitosti, obe sta primerni za vse deklice, ki jim je cepljenje namenjeno.

Shemo cepljenja z dvema odmerkoma je za obe cepivi odobrila Evropska agencija za zdravila (EMA), priporoča jo Svetovna zdravstvena organizacija, uvedle pa so jo tudi številne druge evropske države (Avstrija, Francija, Liechenstein, Nemčija, Nizozemska, Velika Britanija in Švica). Programi cepljenja proti HPV so se po svetu izkazali za uspešne. »Iz nekaterih držav že poročajo, da se pri mladih zamanjšuje pojavnost predrakavih sprememb materničnega vratu in genitalnih bradavic. Ker se po svetu uporabljata le omenjeni vrsti cepiva proti HPV istih dveh proizvajalcev, lahko na podlagi teh poročil sklepamo o uspešnosti cepljenja proti HPV nasploh, tudi v Sloveniji,« so pojasnili na NIJZ.

Precepljenost se v Sloveniji giblje okoli 50 odstotkov. Ker je glede cepljenja med starši še veliko dvomov, ne dosegamo takšne precepljenosti kot denimo v nekaterih državah zahodne Evrope (Velika Britanija, Danska), kjer je precepljenost 80-odstotna ali celo večja. Delež šestošolk, ki so bile cepljene od uvedbe cepljenja proti okužbam HPV, se po slovenskih regijah razlikuje in se giblje med 35 in 85 odstotki. V lanskem šolskem letu je največji, 79,3-odstoten, v zdravstveni regiji Ravne na Koroškem, najmanjši pa v Ljubljani, 31,8-odstotna.

Cepljenje je brezplačno. Ni pa obvezno. Starši morajo z njim pisno soglašati. Ker se za cepljenje odloči približno polovica staršev šestošolk, je dvomov očitno še veliko. Ni jih malo, ki so prepričani, da so dekleta premlada in da še leta ne bodo spolno aktivna. Strokovnjaki odgovarjajo, da se mamice, ki so prepričane, da bodo njihove hčerke vstopile v spolno življenje pri osemnajstih, motijo. Raziskave kažejo, da ima spolne odnose že vsak četrti 15-letnik oz. 15-letnica. Za učinkovitost cepljenja pa je ključnega pomena, da deklica še ni okužena s HPV. Mamice, ki so same prebolele raka na materničnem vratu, takoj in brez pomislekov podpišejo potrebno soglasje.