Država Morski ježek

Slovenija je neke vrste organizem, ki spominja na vmesnega gostitelja.

Objavljeno
10. februar 2018 18.03
Sabina Senčar
Sabina Senčar
Dejstvo, da imamo v svojih celicah premalo dednega zapisa za kodiranje izjemne kompleksnosti človeškega bitja, me je popolnoma vrglo iz tira. Če imamo manj zapisa v DNK kot morski ježek, kako je potem možno, da skladamo pesmi, letimo z letali in komuniciramo čez oceane? Naša navodila imajo manj strani kot navodila za življenje morskega ježka. Življenje človeka je zapisano v Kuharici sestre Vendeline, življenje morskega ježka pa v Zločinu in kazni Dostojevskega.

Dejstvo je, da človeški organizem uporablja cele armade mikroorganizmov, ki mu posojajo svoj genom in opravljajo številne funkcije zanj. V črevesju nam prebavljajo hrano, branijo nas pred vdorom škodljivih mikroorganizmov, čistijo kožo odpadlih produktov in opravljajo dobršen del evolucije in prilagoditev na okolje za nas. Skozi celotno evolucijo smo zaposlili delovno silo, ki za nas opravlja funkcije policije, sodstva, prehranske industrije, zdravstva, higiene, šolstva, skrbi za reprodukcijo, preskrbo s surovinami, spreminja celo zakone. Bakterije v črevesju so zmožne prek živčevja celo spremeniti miselne vzorce v možganih. Človek je dokaz, da majhen genom lahko uporabi veliko število genomov, ki delajo zanj.

Očarana nad mikroorganizmi sem takoj želela preizkusiti preparat iz živih bakterij v razpršilu za kožo. Koža zaradi uporabe čistil, kozmetike in zdravil spominja na suho puščavo. Z leti ima zmanjšano naravno raznolikost in število dobrih bakterij.

Težava je, da v Slovenijo ne dostavljajo vseh izdelkov. Slovenija je država, ki se ne izplača. Birokracija je prevelika, tržišče majhno.

V Sloveniji ne moreš dobiti zdravila, ki ga uporablja majhno število pacientov, ker se uvoz in registracija ne izplačata. Ne izplača se zboleti za redko boleznijo, ker se ne izplača draga diagnostika za redke bolezni. Zdravljenje se tudi ne izplača, ker ne moreš uvoziti zdravila za redke primere. Tudi zdravnika se ne izplača zaposliti za tri primere na leto.

Izplačajo se samo zdravila, ki jih jemlje dovolj veliko število pacientov. Izplačata se, na primer, kontracepcijska tabletka in zdravilo za zmanjševanje maščob v krvi. Ker se navadnega, poceni joda v tabletkah ne dobi, pacienti pijejo kar razkužilo lugol po kapljicah, če hočejo nadomestiti jod brez soljenja hrane.

Ne izplača se opremiti polic z velikimi kolekcijami oblačil in obutve, ker ni dovolj kupcev, da bi jim pustil izbirati. Blago bi ostajalo in to se ne izplača.

V zadnji stavki javnega sektorja sem ugotovila, da se v Sloveniji ne izplača biti ne učitelj, ne zdravnik ali policist, snažilka v Kliničnem centru pa sploh ne. Če bodo zviševali davke, da bi se izplačalo biti vzgojiteljica v vrtcu, se ne bo izplačalo več delati v gospodarstvu, ker ne moreš toliko ustvariti, da vam ne bi preveč pobrali davki.

V Sloveniji se prav nič ne izplača. Slovenija je morski ježek s popolno infrastrukturo, z velikim zapisom za obstoj. Morski ježek je lepa, zanimiva, samozadostna žival. Ima bodečo obrambo, stabilno ozemlje, hrane dovolj. Njegov dedni zapis mu omogoča obstoj, prehrano, prebavo, razmnoževanje, obrambo in dovolj dobro komunikacijo z okoljem. Ne vem, ali se mu izplača, a filtrira vodo, se krasi s kamenčki, se razmnožuje in ŽIVI.

Nekaterim državam pa je evolucijsko uspelo postati veliko večja žival, vsaj panda. Medved panda, ki je po genetiki mesojedec, se prehranjuje z bambusom. Bambus predelajo njegove črevesne bakterije, da bambus postane zanj zadosten vir hrane. Njegove bakterije so mu omogočile, da je obrnil hrbet evoluciji. Ogromno manjših organizmov, tujcev, dela zanj.

Koliko tujcev nas dela za bogastvo Velike Britanije?

Slovenija je neke vrste organizem, ki spominja na vmesnega gostitelja. Namesto da bi izrabili delovno moč migrantov in priseljencev, smo zanje le vmesni gostitelj. Migracijski tokovi in mladi zdravi organizmi potujejo k velikemu končnemu gostitelju v drugih evropskih državah, v Nemčijo, Veliko Britanijo. Mi smo država, v kateri se ne izplača ostati.

Mi ne sprejmemo niti najkoristnejših členov naše države. Ker gospoda Jakova Faka nimamo zapisanega v svojem genomu, ne cenimo in ne maramo niti njegovih uspehov. Kateri organizem zavrača dobrobit simbioze? Nam se ne izplača, da bi našo zastavo na olimpijskih igrah nosil favorit Jakov Fak, Slovenec.

Človek je v evoluciji znal izrabiti genom milijonov mikroorganizmov. Mikroorganizmi so mu in mu omogočajo veličino, razvoj in nadvlado. Morski ježek pa je obdržal veliko večji genom, zapis in je ostal bodičasti morski ježek.

Sabina Senčar
 je specialistka ginekologije in porodništva in specialistka družinske medicine. V teh okvirih se ukvarja tudi z lasersko medicino in nutricionizmom.

***

Zdravstveni blogi na Delo.si


Vsako sredo točno opoldne si na spletni strani Dela podajajo pero in izmenjujejo dobronamerne pa tudi kritične misli strokovnjaki z različnih področij:

Sabina Senčar
, ginekologinja

prim. mag. Matjaž Turel, pulmolog


Gabrijel Fišer
, kirurg

izr. prof. dr. Danica Rotar Pavlič, družinska zdravnica


prof. dr. Zvezdan Pirtošek, nevrolog


dr. Maruša Hribar, homeopatinja


***

Po dosjeju zdravstvenih blogov brskajte TUKAJ.