GSK kaznovan zaradi podkupovanja na Kitajskem

Sodišče jim je po enoletni preiskavi naložilo plačilo 380 milijonov evrov kazni.

Objavljeno
19. september 2014 14.35
China GlaxoSmithKline
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Peking − Britanski farmacevtski velikan Glaxosmithkline (GSK) je bil na Kitajskem kaznovan zaradi podkupovanja. Sodišče v mestu Changsha mu je po skoraj enoletni preiskavi naložilo plačilo treh milijard juanov (380 milijonov evrov) kazni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot poroča kitajska tiskovna agencija Xinhua, je izrečena kazen največja v zgodovini kitajskih sodišč.

Kitajske oblasti so predstavnike in zaposlene v GSK obtožile podkupovanja odgovornih v bolnišnicah in drugih zdravstvenih ustanovah ter zdravnikov. Na ta način naj bi si družba zagotovila milijarde dolarjev nezakonitih prihodkov.

Sodišče je odločilo, da je GSK zaposlenim v nevladnem sektorju ponudil »denar ali dobrine z namenom pridobiti nedovoljene tržne dobičke«. V GSK so pri tem zagotovili, da je vedenje njihove kitajske podružnice v jasnem nasprotju z njihovimi načeli upravljanja in spoštovanja zakonodaje, s tem pa tudi z vrednotami in standardi, ki se pričakujejo od zaposlenih v GSK.

Na spletni strani je britanski farmacevt tudi objavil sporočilo, v katerem se je uradno opravičil kitajski vladi.

Sodišče v Changshi je danes zaradi korupcije obsodilo tudi britanskega državljana Marka Reillyja, nekdanjega vodjo operacij GSK na Kitajskem, in še več drugih neimenovanih uslužbencev podjetja. Kazni obsegajo od dve do štiri leta zapora.