Hepatitis C: Je ozdravljiv, vendar diagnoze ni brez testiranja

Je prva ozdravljiva kronična virusna bolezen v zgodovini medicine, a ljudje zaradi nje še vedno umirajo.

Objavljeno
28. julij 2016 20.07
Diana Zajec
Diana Zajec

Ljubljana – Z virusom hepatitisa C, ki se prenaša z okuženo krvjo, je pri nas okuženih najmanj 8000 ljudi, za okužbo, ki bolezenske znake včasih pokaže šele po 30 letih, pa jih ve manj kot polovica. Tako mnoge še naprej ogrožajo zapleti, ki lahko vodijo v odpoved jeter ali nastanek raka na jetrih – čeprav je hepatitis ozdravljiv. Premostitev tega logističnega prepada, ki marsikoga lahko stane življenje, je zelo preprosta in nič ne stane: testiranje.

Prof. dr. Mojca Matičič s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja ljubljanskega UKC pojasnjuje, da virusni hepatitis danes pomeni sedmi najpogostejši vzrok smrtnosti po vsem svetu. Na stari celini je z virusom hepatitisa B okuženih 13 milijonov ljudi, z virusom hepatitisa C (HCV) pa še milijon do dva milijona več. Ti podatki v zadnjem času strmo naraščajo.

Posledice obeh kroničnih okužb so resnično hude. Ne le zaradi posledičnega nastanka raka na jetrih ali odpovedi delovanja organa, ki ima ključno vlogo pri presnovi; poleg tega v jetrih nastaja žolč, ki sodeluje pri prebavi, jetra skrbijo tudi za razstrupljanje zdravil – tudi zaradi vsako leto izgubljenih 170.000 življenj, samo v Evropi.

Slovenski model kot vzor

Zato so na letošnji skupščini Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) sprejeli prvo strategijo globalnega obvladovanja virusnega hepatitisa, po kateri naj bi do leta 2030 precej zmanjšali pojavnost virusnega hepatitisa – da ta ne bi več pomenil grožnje za javno zdravje. Takrat so objavili tudi globalne smernice za celostno obravnavo okužbe z virusom hepatitisa. Med uradnimi ocenjevalci teh smernic je bila tudi Slovenija – navsezadnje je prav slovenski model zdravljenja hepatitisa C na stari celini priznan kot primer dobre klinične prakse, vreden zgledovanja.

»Od lani imamo na voljo tudi najnovejša zdravila, ki delujejo neposredno na virus. Rezultati so izjemni: pozdravili smo vse bolnike, ki so upoštevali priporočeni režim zdravljenja – pri enem bolniku pa je nastala mutacija virusa, zato se je bolezen ponovila. V Sloveniji imamo srečo, saj bolnikom lahko omogočimo za zdravljenje, žal pa ne moremo pomagati tistim, ki so okuženi, pa za okužbo ne vedo in tako ne poiščejo strokovne pomoči,« pojasnjuje prof. Matičičeva.

Infografika: Delo

Ključ za preprečitev zapletov: testiranje

Infektologi bi radi odkrili čim več okuženih. Zato je vsak ponedeljek med 12. in 14. uro na infekcijski kliniki mogoče brez napotnice opraviti anonimno in brezplačno testiranje na okužbo z virusoma hepatitisa B in C; po odvzemu majhnega vzorca krvi je na voljo tudi pogovor z zdravnikom.

Posebne akcije testiranja pa klinika že od leta 2007 izvaja tudi ob svetovnem dnevu hepatitisa, skupaj z Inštitutom za mikrobiologijo ljubljanske medicinske fakultete in društvom bolnikov, obolelih za virusnim hepatitisom (HEP). V dosedanjih akcijah je bilo pri nas testiranih malo manj kot 6000 ljudi – okužbo s HCV so odkrili pri skoraj dveh odstotkih testiranih.

Razlogi za okužbo so lahko različni. Med pogostejšimi je transfuzija krvi pred 1. februarjem 1993; šele po tem datumu so pri nas vso darovano kri preverili tudi na HCV. Pred tem so bili torej tovrstni okužbi izpostavljeni tudi hemofiliki, dializni bolniki in pacienti, pri katerih so opravili zahtevne operativne posege – in ne le posamezniki, ki so se okužbi izpostavili s tveganim vedenjem.

Do okužbe lahko pride pri neprofesionalno opravljenem tetoviranju, pirsingu ali akupunkturi, pri souporabi pribora za osebno higieno, če je lastnik tega pribora okužen, pri naključnem vbodu z uporabljeno injekcijsko iglo, pri menjavi pribora za uporabo drog (tudi za njuhanje) in pri tveganem spolnem vedenju, kjer so najbolj ogroženi moški, ki imajo spolne odnose z moškimi – v tej skupini se je v zadnjem letu precej povečalo število primerov okužb z akutnim hepatitisom C.

Omenjeni virus se razmnožuje v jetrnih celicah. Čeprav bolezen praviloma dolgo ostane skrita, brez značilnih znakov, se pri večini obolelih sčasoma razvije kronično obolenje jeter oziroma hepatitis, ta pa lahko povzroči odpoved delovanja jeter (cirozo), raka na jetrih ali smrt. Testiranje je gotovo najmanj boleč in najbolj preprost ukrep, ki lahko dokazano prepreči hude posledice teh okužb.