Hitrejša ozdravitev – brez antibiotikov

Indijska raziskava je pokazala, da je homeopatija zelo uspešna pri zdravljenju vnetja srednjega ušesa.

Objavljeno
09. julij 2012 13.35
Tjaša Lampret, Zdravje
Tjaša Lampret, Zdravje

Akutno vnetje srednjega ušesa je med pogostejšimi okužbami najmlajših, ki jo do vstopa v osnovno šolo preboli večina otrok. Raziskava, ki so jo opravili v Inidiji, je pokazala, da je pri zdravljenju tega vnetja homeopatija enako učinkovita kot zdravljenje z ustaljenimi medicinskimi metodami.

Izkazalo se je celo, da se je zdravstveno stanje otrok, ki so jih zdravili s pomočjo homeopatskih pripravkov, izboljševalo hitreje kot pri otrocih, ki so jih zdravili z ustaljenimi medicinskimi metodami.

Raziskovalci inštituta za homeopatijo (Research Institute of Homeopathy) iz Jainpura so v študijo vključili 80 otrok. Polovico so jih zdravili z ustaljenimi medicinskimi metodami – z analgetiki, antipiretiki in s protivnetnimi zdravili, medtem ko so otroci, ki se na to zdravljenje niso odzvali, po treh dneh dobili antibiotike –, otrokom iz druge skupine pa so pomagali s homeopatskimi pripravki.

In kaj so pokazale ugotovitve po 21 dneh zdravljenja? V konvencionalno zdravljeni skupini je ozdravelo vseh 40 otrok, vendar pa so morali vsem otrokom razen enemu (97,5 odstotka) predpisati antibiotike. V skupini malčkov, ki so jih zdravili s pomočjo homeopatije, so okužbo pozdravili pri 38 otrocih (95 odstotkov), medtem ko podatkov o zdravljenju dveh otrok (pet odstotkov) niso mogli uporabiti v končnih ugotovitvah.

V tej raziskavi pa je največ pozornosti požel podatek, da v skupini, ki so jo zdravili s homeopatskimi pripravki, uporaba antibiotikov sploh ni bila potrebna. Sicer pa so v tej skupini otrokom predpisali v povprečju po šest homeopatskih pripravkov.

Ugotovitve študije, objavljene v reviji Homeopathy, dokazujejo uspešnost homeopatske obravnave pri akutnem vnetju srednjega ušesa, prilagojene vsakemu posameznemu bolniku in brez kakršnih koli stranskih učinkov. Pri tem velja omeniti najpomembnejši razliki v zdravljenju obeh skupin otrok glede na pristop k zdravljenju: simptomi vnetja so hitreje izginjali pri zdravljenju s homeopatijo, bistvena pa je tudi očitna razlika v uporabi antibiotikov.

To pa je v času, ko bakterije postajajo vse bolj odporne na zdravljenje z antibiotiki, nadvse pomemben podatek, vreden nadaljnjih raziskav. Aktualno ugotovitev bodo raziskovalci morali v prihodnje dokazati v še obsežnejših raziskavah.