Kakšna naj bo hrana za ohranjanje zdravja oči

Včasih je veljalo, da moramo za dober vid jesti veliko korenja, zdaj pa strokovnjaki ugotavljajo, da očem koristi tudi vsa zelena zelenjava. Ugotovili so namreč, da špinača, brokoli, ohrovt, peteršilj, listnata solata, zelje in druga zelena zelenjava, pa tudi koleraba, buče in koruza vsebujejo veliko luteina in zeaksantina.

Objavljeno
07. marec 2011 15.37
Andreja Žibret, notranja politika
Andreja Žibret, notranja politika
To sta dva izmed štiridesetih znanih rastlinskih pigmentov karotenoidov, ki se kopičita v očesnih lečah in učinkovito preprečujeta nastanek sive mrene in degeneracijo rumene pege. Njun varovalni učinek je desetkrat močnejši od vitamina E. Za zdravje oči in ohranjanje dobrega vida je pomembno jesti čim več živil z vitamini A, E in C ter tistih z dovolj antioksidanti in minerali, še posebno cinkom in selenom, priporočajo strokovnjaki. Vitamin A varuje pred prostimi radikali in preprečuje kurjo slepoto oziroma izboljšuje vid v mraku. Najdemo ga v ribjem olju, jetrih, rumenjaku, mleku in mlečnih izdelkih ter korenju, rumeni in zeleni zelenjavi, v krompirju, mangu, marelicah, meloni.

Vitamin E varuje očesne maščobne kisline pred razkrajanjem. Najdemo ga v rastlinskih oljih, žitnih kalčkih in njihovih oljih, v mandljih, sončničnih semenih, arašidih, arašidovem maslu, koruznem olju, mangu in jajcih. Vitamina C in B2 oziroma riboflavin pa varujeta oči pred prostimi radikali in oksidativnim stresom. Veliko vitamina C imajo agrumi in njihovi sokovi, papaja, zelena in rdeča paprika, šipek, peteršilj, brokoli, jagode, mango, brstični ohrovt, cvetača, zeleni ohrovt, maline in melona. Riboflavin najdemo v kvasu, mleku, siru, žitnih zrnih in jajcih.

Dobro je tudi vedeti, da tobak otežuje absorbcijo vitamina A v telesu, alkohol pa zmanjšuje vrednosti, ki jih že imamo v telesu.
Cink je sestavina antioksidantnih encimov in pomaga absorbirati vitamin A; najdemo ga v ribah, lupinarjih, mesu, mlečnih izdelkih ter v polnovrednih žitih. Selen pomaga telesu absorbirati vitamin E ter spodbuja sisteme za razstrupljanje v očeh; veliko ga je v mesu, ribah, soji, rižu, sezamovih semenih, kokosovih orehih, pistacijah, brazilskih oreščkih in jastogu. Veliko antioksidantov, ki vsebujejo proste radikale, imajo tudi borovnice, pomaranče, češnje in slive.

Zeliščni obkladki

Če imamo pogosto razdražene in utrujene oči, si lahko pomagamo z zeliščnimi obkladki. Po enem od receptov čajno žličko posušenih kamiličnih cvetov ali komarčkovih semen prelijte s četrtino litra vrele vode, pokrijte in pustite deset minut, nato temeljito precedite. Uporabite lahko tudi žlico svežega peteršilja, ki ga prelijete s četrtino litra vrele vode; to pokrijete in čez 15 minut odcedite. Koristen je tudi med, četrt čajne žličke medu raztopite v žlici vode in tekočino nakapajte na oči. Lahko pa zmešate četrt litra mleka in dve žlici rožne vode ter prepojite obkladek. Za zeliščna obkladka lahko uporabite dve krpici iz gaze ali vate, ju namočite v mlačno tekočino, rahlo ožamete in za 15 minut položite na zaprte oči.