Kdaj vključitev spolne vzgoje v šolski kurikul?

V letu 2016 tudi pri nas začetek testiranja nosečnic na hiv.

Objavljeno
30. november 2015 13.07
Diana Zajec
Diana Zajec
Če si v dvomih, se testiraj – test pokaže, ali je v organizmu virus hiv, ki ga je z danes res učinkovitim zdravljenjem mogoče povsem obvladati in preprečiti njegovo širjenje. Takšen je nasvet infektologov, ki se zavedajo, kako pomembno za omejitev širjenja hiva, virusa človeške imunske pomanjkljivosti, je pravočasno testiranje in, kadar je test pozitiven, takojšnje zdravljenje.

Čeprav je testiranje pri obvladovanju hiva oziroma aidsa ključno, se pri nas za ta korak odločijo redki, le 18 ljudi na tisoč prebivalcev, kar Slovenijo uvršča v zadnjo četrtino oziroma tako rekoč na rep evropskih držav, opozarja Evita Leskovšek z nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Morda je krivo tudi preslabo poznavanje vseh možnosti za testiranje, ki je anonimno – kar je bistveno, kajti aids je, tako Leskovškova, »povezan z veliko stigmo, sploh v Sloveniji, kjer je nasploh nestrpnost do drugačnih široko razprostranjena«.

Bela lisa šolskega kurikula

Ker so rezultati zdravljenja na tem področju zelo dobri, tudi po mednarodnih primerjavah, sta med glavnimi izzivi izboljšanje ozaveščenosti o zaščiti pred spolno prenosljivimi boleznimi in pravočasno ukrepanje, kadar zaščita iz kakršnegakoli razloga spodleti. Kot vse kaže, bo prihodnje leto zaživelo tudi testiranje nosečnic. Tovrstne pobude niso nove in predlog je zdaj vendarle nared, trenutno je v interni obravnavi na ministrstvu za zdravje, po pridobitvi mnenj ustreznih strokovnih združenj bo o tej novosti razpravljal še zdravstveni svet.

Komisija za aids, ki deluje v sklopu resornega ministrstva, pripravlja novo petletno strategijo za obvladovanje hiva oziroma aidsa (zdajšnja velja le še do konca leta), ki jo bodo letos, skupaj z ukrepi, razširili še na druge spolno prenosljive okužbe, tudi hepatitis.

Predvsem pa bi bilo dobro, da bi redni sestavni del šolskega kurikula spet postala spolna vzgoja. Kot opozarja Evita Leskovšek, si za uvedbo tega prizadevajo že leta, a žal neuspešno – »čeprav mladi zelo malo vedo o drugih spolnih boleznih in čeprav vse prepogosto pozabljamo, da je ena od posledic prebolevanja katere od teh bolezni tudi nezmožnost zanositve«.