Tu uspevajo drevesa karite Vitellaria paradoxa oz. Butyspermum parkii, iz njihovih oreščkov pa pridobivajo karitejevo maslo, ki blagodejno vpliva na zdravje in lepoto kože.
»Rastlina požene prve plodove šele po približno 15 letih, naslednjih 30 let je najbolj rodnih, dočakajo pa tudi do 200 let, zato ni nič nenavadnega, da jim pravijo tudi »drevesa življenja« - nenazadnje beseda karite pomeni življenje,« je povedal Gregor Galli, ki se ukvarja s proizvodnjo in prodajo naravne kozmetike iz kariteja. Povprečen donos drevesa je 45 kilogramov oreščkov, iz katerih po obdelavi pridobijo do 18 kg surovega masla.
V Afriki karitejevo maslo zaradi visoke hranilne vrednosti uporabljajo kot polnovredno živilo, medtem ko ga pri nas poznamo predvsem v kozmetični industriji. Znano je, da je karitejevo maslo uporabljala že Kleopatra, kraljica Ptolomajskega kraljestva.
Zima kot po maslu
Izdelki za nego kože iz karitejevega masla ne povzročajo alergij, še posebej v zimskem obdobju varujejo pred izgubljanjem vlage oziroma izsušitvijo, negujejo obraz, izpostavljene predele na komolcih, kolenih ter celo pospešujejo zdravljenje brazgotin in zmanjšujejo gube. Tako učinkotivo obnavlja hidrolipidni zaščitni plašč kože ter jo hrani, pomirja, blaži in varuje. Karitejevo maslo se lahko uporablja samostojno za nego občutljive kože, prav tako za masažo celotnega telesa in nego ustnic. Poleg vsega ima naravni zaščitni faktor. »Pozimi bodo kariteju hvaležne tudi pasje tačke, saj bo to preprečilo pokanje blazinic in prodiranje soli v kožo,« kot zanimivost doda naš sogovornik.
Karitejevo maslo je naravni izvor vitaminov A, E in F, vsebuje koristne rastlinske maščobe, ki koži pomagajo pri cirkulaciji in regeneraciji celic. Ne vsebuje sintetičnih sestavin, umetnih parfumov ali barvil.
Tradicionalen postopek pridobivanja karitejevega masla je povsem ročen, saj s kamenjem ali tolkači najprej oreščkom odstranijo lupino, notranjost le-tega pa zmeljejo. Nato maso med stalnim mešanjem pražijo na ognju, ohlajeni masi pa kasneje med gnetenjem dodajajo vodo, tako da ločijo maščobe od ostale mase. Ta se zaradi trdne oblike zato enostavno loči od vode, pridobljeno maslo pa nato s segrevanjem utekočinijo dokler ne zavre in se odstrani odvečna voda. Ohlajena in strjena je nato primerna za uporabo.