Kserostomija – puščava v ustih

Suhost ustne votline - Pojav tega vse prej kot zanemarljivega stanja je povezan z nekaterimi boleznimi pa tudi z njihovim zdravljenjem.

Objavljeno
11. avgust 2014 13.10
Milan Ilić
Milan Ilić
V ustih zdravega človeka vsak dan nastane od pol litra do liter sline. Če je izločanje sline močno zmanjšano, utegne biti takšno stanje zelo neprijetno, pojavijo pa se lahko tudi nekatere druge zdravstvene težave.

Pogosto se nam zgodi, da dobimo suha usta. Največkrat pomaga požirek vode ali kake druge tekočine. Toda pri nekaterih se lahko pojavijo stalne težave zaradi zmanjšanega izločanja sline – takšno stanje se imenuje kserostomija ali suhost ustne votline. Ti ljudje imajo nenehne težave, in to ne samo s požiranjem in govorjenjem. Zaradi suhosti ust jih pogosto pestijo motnje spanca, na splošno se počutijo, da niso zdravi, pojavljajo se različne okužbe sluznice.

Simptomi kserostomije so različni, od razpokanih ustnic in ranic v ustnih kotičkih do oblog na jeziku, poškodb sluznice v ustni votlini in zmanjšanega ali spremenjenega čuta okusa. Tako kakor marsikatero drugo bolezensko stanje in obolenje je tudi suhost ust precej pogostejša pri starejših. Simptomatika je zapletena. Več znanstvenih raziskav je pokazalo, da se s starostjo izločanje sline pravzaprav bistveno ne zmanjša, se pa nekoliko spremeni njena kemična sestava, zato postane gostejša.

Pogosto so kriva zdravila

Poleg tega nastajanju sline v organizmu škodi veliko zdravil. Pri več sto zdravilih, ki se izdajajo na recept, omenjajo kserostomijo kot morebiten neželen stranski učinek. Takšna so med drugim zdravila proti astmi in parkinsonovi bolezni, antihistaminiki, psihofarmaki, zdravila za zniževanje previsokega krvnega tlaka in mnoga druga. Pri bolnikih, ki imajo (tudi) kserostomijo in so jim predpisali takšna zdravila, je treba preveriti, ali je mogoče izbrati drugo, po kakovosti in učinkovitosti enakovredno zdravilo, ki ne povzroča suhosti ust, ali pa premisliti o tem, da bi bolnik jemal zdravilo v več manjših dnevnih odmerkih.

Kserostomija se lahko pojavi tudi pri bolnikih s sistemskimi boleznimi, kakršna je diabetes. Po podatkih iz Nemčije se 56 odstotkov bolnikov z dolgotrajno sladkorno boleznijo pritožuje, da jih pogosto peče jezik, 18 odstotkov pa jih omenja suhost ust. Prav tako je kserostomija pogosta spremljevalka pri kronično zmanjšani ledvični zmogljivosti in nekaterih revmatičnih obolenjih.

Suhost ustne votline je pogosta pri nekaterih nalezljivih boleznih, infekcijski mononukleozi, denimo, in vnetju nebnice. Različne spremembe v ustni votlini prav tako lahko spodbudijo razvoj te težave oziroma okrepijo njene simptome, na primer glivične okužbe, ki povzročijo spremembe na sluznici in ustvarjajo pekoč občutek. Kserostomija se lahko pojavi zaradi slabe ustne higiene in parodontitisa, vnetja obzobnih tkiv.

Znano je, da tudi radiološko zdravljenje, eden od uveljavljenih načinov zdravljenja več vrst tumorjev, povzroča kserostomijo. Ta se večkrat pojavi, kadar z radiološkim sevanjem zdravijo tumorje glave in vratu, pri čemer se poškodujejo majhne žleze, ki ustvarjajo slino, tako da jo celo prenehajo izločati.

Odkrivanje in odpravljanje težav s pomanjkanjem sline

Seveda pa na izločanje sline vpliva tudi življenjski slog. Kdor veliko govori, veliko kadi in pije veliko alkoholnih pijač, ima precej več možnosti, da bo imel težave zaradi kserostomije.

S sodobnimi diagnostičnimi postopki, ultrazvokom, računalniško tomografijo in magnetno resonanco, lahko ugotovimo, ali ima bolnik kamne v žlezah slinavkah. V specialističnih ambulantah lahko odkrijejo tudi sindrom smrčanja in apnejo (kratkotrajno prenehanje dihanja med spanjem), prav tako to velja za sjögrenov sindrom, kronično avtoimunsko vnetno bolezen, pri kateri se hitro razmnožujejo limfociti, ki progresivno uničujejo žleze z notranjim izločanjem. Pri tej bolezni se zmanjša izločanje solz in sline, povečajo pa se parotidne, obušesne žleze.

Kdor ima težave zaradi suhosti ust, bi moral na splošno čez dan pogosto piti. Z žvečenjem žvečilnega gumija brez sladkorja in lizanjem bonbonov je prav tako mogoče spodbuditi nastajanje sline. Pri hujših oblikah kserostomije – denimo pri tisti zaradi radiološkega zdravljenja – je treba jemati ustrezna zdravila, ki spodbujajo izločanje sline. Na splošno pa velja, da morajo ljudje, ki imajo težave zaradi kserostomije, dosledno skrbeti za higieno ustne votline.