Manj odvečne teže, manj težav v menopavzi

Novi izsledki: z zelenjavo in sadjem uspešno nad menopavzne težave.

Objavljeno
14. september 2012 16.59
Tjaša Lampret, Zdravje
Tjaša Lampret, Zdravje

Ženske v menopavzi lahko s prehrano, bogato s sadjem in zelenjavo, olajšajo ali povsem odpravijo neugodne fiziološke spremljevalne znake menopavze, kot so vročinski oblivi in nočno potenje, kaže analiza, objavljena v spletni izdaji strokovne revije Menopause.

Vprašanje, kako izguba telesne teže vpliva na vazomotorične pojave, je raziskovalce zanimalo predvsem zaradi izsledkov preteklih študij. Ti so namreč opozarjali na neugodne posledice hormonskega nadomestnega zdravljenja, s katerim je v klimakteriju mogoče nadomestiti naravne spolne hormone; pokazalo se je, da lahko ta terapija v obdobju po menopavzi poveča tveganje za srčno-žilna obolenja in raka dojke. Zato so raziskovalci želeli preveriti, ali je spremenjen način prehranjevanja lahko alternativa hormonski nadomestni terapiji.

Kot pojasnjuje raziskovalka dr. Candyce Kroenke iz oaklandskega raziskovalnega centra Kaiser Permanente's Northern California Division of Research, je pri ženskah, ki so izgubile telesno težo z zdravo dieto – prehrano so obogatile z večjo količino polnozrnatih žit, sadja in zelenjave ter zmanjšale vnos maščob –, večja verjetnost, da se bodo simptomi menopavze pojavljali v bolj blagi obliki ali celo izginili.

Vzrok je preprost: (pre)več telesne maščobe zagotavlja izolacijo, ki lahko ovira izgubo toplote, to pa telo potem odvaja z vročinskimi valovi in nočnim potenjem.

Raziskovalci so proučili podatke o 17.473 ženskah, sicer vključenih v obsežnejšo študijo Women's Health Initiative, ki niso prejemale hormonske nadomestne terapije. Pri ženskah s simptomi menopavze, ki so uživale hrano z malo maščobe, bogato z vlakninami, sadjem in zelenjavo in so v letu dni shujšale vsaj 4,5 kilograma, se je (v primerjavi s kontrolno skupino) verjetnost za menopavzne težave precej zmanjšala, po letu dni so te težave lahko celo izginile.

Tiste, ki so v 12 mesecih izgubile več kot deset odstotkov svoje telesne teže, pa so bile pri odpravi težav še uspešnejše.

Zmerni do močni simptomi menopavze, kot so vročinski oblivi in znojenje ponoči, prizadenejo od 70 do 80 odstotkov vseh žensk, trajajo pa od dve do pet let. Zmanjšanje teh simptomov so raziskovalci opazili pri vseh ženskah, ki so izgubile nekaj kilogramov s pretežno vegetarijanskim načinom prehranjevanja – tako pri predebelih kot pri tistih z normalno telesno težo.