Merjenje kostnega mozga je koristno tudi pri padcih brez zlomov

Zdravniki v enotah nujne medicinske pomoči bi morali po poškodbah zaradi padca pogosteje meriti kostno gostoto, tudi če ni bilo zloma. Raziskovalci so ugotovili, da je to smiselno pri starejših od 50 let.

Objavljeno
14. februar 2011 10.54
Tj. L., zdravje
Tj. L., zdravje
Če bi zdravniki v enotah nujne medicinske pomoči z metodo DXA (dvoenergijska rentgenska absorpciometrija) pogosteje izmerili kostno gostoto tudi bolnikom, ki pomoč poiščejo zaradi padcev, pri katerih ni bilo zloma, bi lahko zelo izboljšali diagnostiko osteoporoze med starejšimi od 50 let. Raziskovalci so to ugotovili v študiji, v katero so vključili bolnike, ki so prišli na urgenco zaradi posledic padca, pri katerem ni bilo zloma kosti. V pogovorih z bolniki, starimi od 50 do 80 let, so najprej zbrali podatke. Raziskovalce je, denimo, zanimalo, ali se je poškodovanim v zadnjem obdobju morda znižala telesna višina (to je eden od pojavov, značilnih za osteoporozo), povprašali so jih o prehranjevalnih navadah, zaposlitvi, o morebitnih padcih v preteklosti, o uživanju alkohola, jemanju zdravil in še o nekaterih drugih življenjskih navadah. Ženske so povedale tudi, kolikokrat so rodile in kakšen je njihov menopavzni status.

Ko so zbrali podatke, so bolnikom izmerili še kostno gostoto. Izkazalo se je, da je bila odločitev za metodo DXA upravičena kar v 85 odstotkih primerov. Zato danska ekipa na podlagi pridobljenih podatkov zdravnikom, ki delajo v enotah za nujno medicinsko pomoč, priporoča, da se za merjenje kostne gostote z DXA odločajo tudi pri bolnikih nad 50. letom starosti, ki zaradi padca niso utrpeli zloma kosti.