Močan porast nove gripe v Avstriji

Zaradi skokovitega porasta obolelih za novo gripo - samo na Dunaju so v zadnjem tednu zabeležili okoli 10.800 novih obolenj - od danes v Avstriji velja nov režim ukrepanja ob okužbi z virusom A H1N1.

Objavljeno
11. november 2009 11.03
M. Gr.
M. Gr.
Dunaj - »Val nove gripe je zajel Avstrijo,« ugotavlja virolog Franz X. Heinz , predstojnik kliničnega inštituta za virologijo na dunajski medicinski univerzi. »Soočamo s z močnim porastom pozitivnih primerov.« Po ocenah je samo v prestolnici Dunaj za novo gripo v minulem tednu zbolelo okoli 10.800 ljudi. »Razpoložljivi podatki kažejo na začetek vala nove gripe, katere povzročitelj je pandemski virus A H1N1, v Avstriji,« ugotavlja virolog Heinz. Vzorci, ki jih redno jemljejo obolelim, so zadnje dneve čedalje pogosteje potrjevali, da gre za gripo, katere povzročitelj je virus A H1N1. Poleg tega je epidemiološki nadzorni sistem na Dunaju in na Tirolskem zaznal močno povečanje števila obolelih predvsem med otroci v starosti do 14 let. Po mnenju zdravnika socialne medicine Michaela Kunzeja je trenutno po vsej Avstriji kakih 30.000 obolelih za gripo. V tej oceni so sicer zajeti tudi primeri obolenj za sezonsko gripo, vendar postaja nova gripa čedalje pogostejša oblika obolenja in izrinja običajno, sezonsko gripo. Posledica naglega širjenja nove gripe je tudi vse več šol in vrtcev, ki so zaprti - ne samo na Dunaju, ampak tudi v drugih zveznih deželah, na primer na Salzburškem, Predarlberškem, Koroškem ali na Tirolskem.

Nov režim ukrepanja ob novi grip
i

Zaradi skokovitega povečanja obolenj od danes v Avstriji velja nov režim ukrepanja ob okužbi z virusom A H1N1. Odslej naprej zdravstveno osebje ne bo več jemalo vzorcev od vseh obolelih, temveč bodo vzorce jemali samo v izbranih ambulantah. Samo vzorce iz teh izbranih ambulant bodo poslej testirali na prisotnost virusa A H1N1. Hkrati bo obolenje, pri katerem bo obstajal zgolj sum, da je njegov povzročitelj virus a H1N1, poslej samodejno veljalo kot obolenje za novo gripo. Zdravniki bodo smeli odslej predpisovati zdravilo tamiflu po postopku, ki je enostavnejši, kot je bil doslej, prav tako pa zdravniki ne bodo več obvezani prijavljati vsakega primera obolenja za novo gripo. Obveznost prijave bo veljala samo takrat, kadar bo potek bolezni posebej težak, in v primerih, ki se bodo končali s smrtjo. Včeraj popoldne je sicer v bolnišnici v Schwarzachu za novo gripo umrl 39-letni moški, ki je s tem postal druga smrtna žrtev nove gripe v Avstriji. Pred tednom je za novo gripo v Innsbrucku umrla 11-letna deklica. Potem ko so v Avstriji končali s prednostnim cepljenjem medicinskega osebja, je cepivo proti novi gripi od ponedeljka na voljo tudi vsem drugim državljanom Avstrije. Do konca novembra je za prebivalstvo na razpolago 1,6 milijonov odmerkov cepiva. V ponedeljek, prvi dan cepljenja, se je dalo cepiti vsega okoli 9.000. ljudi, medtem ko je bil včeraj naval na klinike, kot poročajo avstrijski mediji, že nekoliko večji.