Modna zapoved: goli kot dojenčki - povsod!

Trend zadnjega desetletja ima lahko tudi škodljive posledice za zdravje: bakterijska in virusna vnetja, ognojki.

Objavljeno
16. september 2012 14.40
Jana Zupančič, Nedelo
Jana Zupančič, Nedelo
Ena od ameriških družinskih zdravnic je pred kratkim javno pozvala h končanju vojne proti sramnim dlakam, ki jih z voskanjem, laserjem in drugimi tehnikami bijejo lepotilni saloni. Ti posegi menda povečujejo tveganje za vnetja ter širjenje spolno prenosljivih bolezni med mladimi. Verodostojnost njenih navedb smo preverili pri dermatologinji Metki Adamič, ki ima z odstranjevanjem dlačic, zlasti laserskim, bogate izkušnje.

Emily Gibson, ameriška družinska zdravnica, je kot direktorica študentskega zdravstvenega centra na univerzi Western v državi Washington vsakodnevno v stiku z mladimi, ki trpijo zaradi posledic lepotnih posegov na občutljivih predelih. »Odstran­jevanje sramnih dlak povzroči draženje in vnemanje mešička dlake in na koži povzroča mikroskopske odprte rane. Če želimo ohraniti gladko kožo, je redno odstranjevanje dlak nujno, to pa pomeni redno draženje pobritih oz. z voskom obdelanih delov kože. V kombinaciji s toploto in vlažnostjo, ki sta značilni za genitalno območje, se tako ustvarja primerno okolje za razvoj nevarnih bakterij,« je opozorila zdravnica. V svoji ordinaciji se srečuje z mladimi, ki trpijo zaradi vnetij ali ognojkov na genitalijah, infekcije mod, sramnih ustnic ali penisa zaradi britja ali spolnega odnosa z okuženo osebo. Tudi pojav herpesa je precej pogost - virus se prek ust ali genitalij lahko hitro razširi zaradi mikroskopskih ranic na koži. »Zaradi tega so mladi najverjetneje bolj ranljivi tudi za spolno prenosljive bolezni,« razmišlja ameriška zdravnica in poudarja: »Sramne dlake imajo svoje poslanstvo, zlasti za ublažitev trenja, ki lahko povzroči odrgnine, in za zaščito pred bakterijami. Hkrati so pokazatelj odraščanja, ki se ga zagotovo ne bi smeli sramovati, zato menim, da je čas, da napovemo premirje v vojni z dlakami in jim pustimo ostati tam, kjer so,« je za britanski Independent izjavila Gibsonova.

»Trend povsod gladke kože je v zadnjih letih razširjen tudi v našem okolju,« je potrdila mag. Metka Adamič, dr. med., specialistka dermatovenerologije. »Ženske si skoraj brez izjeme od pubertete naprej odstran­jujejo dlačice pod pazduhama ter na okončinah, zlasti nogah. Veliko, po domnevah nekje med 10 in 20 odstotkov, mladih in mladih odraslih žensk pa si danes odstranjuje vse dlačice tudi na intimnih predelih, medtem ko se večina drugih uredi po svojem okusu in domišljija tu res nima meja. Le redkokatera ženska zrelih let si dlačice odstrani le do roba linije, ki se še opazi izpod intimnega perila. Imuni pa niso niti moški. Tudi pri njih se vse bolj širi moda odstranjevanja dlačic, največ na predelu hrbta, veliko pa se jih odloči za odstranjevanje tako rekoč po vsem telesu, nekateri, pa ne le travestiti, tudi na obrazu.«

Različni posegi - različne posledice

Kako dlačice odstranjujejo, je odvisno od različnih dejavnikov, je povedala Adamičeva. »Nekateri si ne želijo trajne odstranitve, drugi pač in so za to pripravljeni globlje seči v žep (enkraten poseg za cele noge stane okoli sto evrov, veliki bikini polovico manj, cel hrbet okoli 70 evrov, op. p.).« Morebitne neprijetne posledice, na katere je med drugim opozorila ameriška zdravnica, so odvisne predvsem od načina odstranjevanja. »Pri klasičnih metodah, ki so jih ženske uporabljale desetletja in najbrž tudi stoletja, med katere štejemo metode začasne depilacije, kot so britje, puljenje - s toplimi voski in karamelno maso, pinceto ali nekaterimi epilacijskimi aparati -, je pogost pojav vraščanja dlačic, zato se razvijejo vnetja, nastajajo ognojki, ki jim lahko sledijo pigmentne lise in neredko tudi trajne brazgotinice.« Zlasti v zadnjih letih, ko je odstran­jevanje dlačic na intimnih predelih pridobilo dodaten estetski pomen, je več vnetij in težav prav na predelu presredka, v koraku, na sramnem predelu, je povedala dermatologinja iz Dermatološkega centra Parmova. V že tako vlažnem okolju presredka, kjer se koža nenehno drgne, se lahko težave stopnjujejo še zaradi dodatnega trenja in draženja ob nošenju spodnjega perila iz sintetičnih materialov. Temu se lahko ob spremenjeni in zato prizadeti obrambni sposobnosti kože pridruži okužba z glivicami, bakterijami ali virusi, še zlasti ob pomanjkljivi osebni higieni ali ob sočasnih drugih kožnih ali sistemskih obolenjih, ki so pri mladih na srečo redka.

Nasvet: k strokovnjaku

Pri laserskih postopkih in postopkih z drugimi visokoenergetskimi svetlobnimi viri (IPL, AFT) ter kombinacijah z radiofrekvenčnimi in ultrazvočnimi metodami so lahko posledice povsem drugačne kot pri začasni depilaciji, odvisne pa predvsem od kakovosti opravljenega postopka. Pri tem so ključne izobrazba in izkušnje posameznika, ki postopek opravlja. »Zdaj vemo, da je treba zelo dobro poznati kožo, njena normalna in bolezenska stanja na eni strani in problematiko poraščenosti na drugi: ali gre za normalne, estetsko moteče porasle predele ali je čezmerna poraščenost bolezenskega izvora; hkrati pa je treba dobro obvladati uporabo laserskih in drugih sistemov za varno, učinkovito in v večini primerov tudi trajno odstranjevanje dlačic.«

Če karkoli od naštetega manjka, lahko posameznik med posegom ali po njem dobi opekline, mehurje in zato ranice na koži, nastanejo lahko celo svetle ali temno obarvane lise, v skrajnem primeru brazgotine. Vse to je na srečo izjemno redko, zlasti v primerjavi s klasičnimi postopki.

Z laserjem za vedno »goli«?

»Biti gol tam spodaj je modna muha, ki bo verjetno minila, ko se bodo ljudje naveličali nenehnega ponavljanja postopkov za vzdrževanje brezhibnega videza,« meni dr. Bav Shergill, dermatologinja na univerzitetni kliniki v Brightonu in Sussexu. »Katero koli metodo uporabimo - britvico, brivnik, depilator, elektrolizo, vosek, pinceto - dlake, podobno kot trava, vedno znova zrastejo, skratka, na koncu vedno zmagajo,« jo je v članku za Independent dopolnila ameriška zdravnica Emily Gibson. Kaj na to odgovarja Metka Adamič? »Po začasnem odstranjevanju, naj gre za epilacijo - puljenje, postopki s toplimi voski, karamelo - ali depilacijo - britje, striženje -, dlake seveda znova zrasejo. Kot zanimivost naj dodam, da trditve, da ob britju ali striženju postajajo močnejše, niso dokazane.

S klasično elektroepilacijo, ki se zdaj izvaja le izjemoma za posamične problematične dlake, ter s sodobnimi posebnimi laserji za odstranjevanje dlačic in drugimi visokoenergetskimi svetlobnimi viri pa lahko po petih do sedmih strokovno opravljenih postopkih trajno odstranimo večino dlačic na določenem predelu. V primerih patološke poraščenosti, torej ko na rast dlak vplivajo bolezenska stanja, zlasti zaradi močnega vpliva moških hormonov, pa je treba za dosego zadovoljivih učinkov opraviti več postopkov. Koliko, žal ni mogoče reči vnaprej,« je pojasnila ljubljanska dermatologinja.