Na Gorenjskem potrjenih več primerov

Na nekaterih osnovnih šolah na Gorenjskem zadnje dni beležijo večjo odsotnost otrok od pouka zaradi prehladnih in gripi podobnih obolenj. Na več šolah in v enem vrtcu so potrdili tudi virus nove gripe tipa A H1N1.

Objavljeno
12. november 2009 19.44
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Kranj - Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja krožijo med prebivalstvom različni virusi, ki povzročajo prehladna in gripi podobna obolenja in imajo podobne simptome, kot so simptomi pri novi gripi. Ob tem poudarjajo, da slabo počutje, zmerno povišana telesna temperatura (do 38 stopinj Celzija), nahod in kašelj sami po sebi niso vzrok za zdravniško pomoč.

Zdravniško pomoč je potrebno poiskati takoj v primeru dušenja, piskanja pri dihanju, hudih bolečin v prsih, pri modrikastem obarvanju ustnic, hudih lokaliziranih bolečinah, močnem glavobolu, neprekinjenem bruhanju, motnjah zavesti, zmedenosti, zaspanosti, ob znakih izsušitve, ob manj pogostem uriniranju in temnem urinu, ali pa ob znakih poslabšanja osnovne kronične bolezni.

Na zavodu za varstveno varstvo obenem priporočajo, da v vrtcih in šolah dosledno upoštevajo vse ukrepe za preprečevanje širjenja obolenj, ki se širijo kapljično. "Vzgojitelji, učitelji in zaposleni v zdravstveno vzgojnih ustanovah naj poučijo otroke o načinu prenosa virusa nove gripe in preventivnih ukrepih za preprečevanje širjenja. Posebno pozornost naj namenijo zlasti higieni kašlja in higieni rok. Otroci naj si pogosteje umivajo roke s toplo vodo in milom. Prostore pa je treba pogosteje zračiti in izvajati pogosteje čiščenje površin in prostorov," navajajo.

Otroke, ki kažejo znake bolezni, je treba izolirati in poklicati starše. Starše je treba opozoriti, da se o nadaljnjih ukrepih pri otroku posvetujejo z otrokovim zdravnikom. Zdravi otroci naj še naprej normalno hodijo v vrtec in obiskujejo pouk.

Sicer pa se na Gorenjskem proti pandemski gripi mogoče cepiti v zdravstvenih domovih na Jesenicah, v Radovljici, Škofji Loki in Kranju, pa tudi na Zavodu za zdravstveno varstvo Kranj.