Nevladniki: Terapevtske skupine zdravil le ob soglasju stroke

Menijo, da mora stroka skrbeti za zdravje, politika in ZZZS pa ne bi smela biti pristojna za strokovne odločitve.

Objavljeno
02. oktober 2014 19.12
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana - V Mreži nevladnih organizacij 25x25 napovedujejo, da bodo podali pobudo za spremembo zakona za uravnoteženje javnih financ tako, da se Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) odvzame izključna pristojnost odločanja o uvedbi terapevtskih skupin zdravila. Menijo namreč, da bi moralo biti uvajanje teh skupin usklajeno s stroko.

Predsednik izvršilnega odbora mreže Matija Cevc je na današnji novinarski konferenci dejal, da sicer podpirajo uravnoteženje zdravstvenih stroškov in varčevalne ukrepe, vendar pa bi po njegovem mnenju morali biti sprejeti v soglasju s stroko in ne v škodo bolnikov.

V mreži menijo, da mora stroka skrbeti za zdravje, politika in ZZZS pa ne bi smela biti pristojna za strokovne odločitve, rešujeta pa naj področja, ki so v njuni pristojnosti.

Dosedanja javna polemika o terapevtskih skupinah zdravil je sicer imela po njegovem mnenju tudi pozitivne rezultate, saj danes ljudje veliko več vedo o ravnanju z zdravili. Dejal je tudi, da je mreža v enem letu od začetka uvajanja terapevtskih skupin zdravil odigrala pomembno vlogo, saj nekaterih skupine zdravil še niso uvedli, prav tako je uvajanje potekalo počasneje, kot je načrtoval ZZZS.

Privarčevali 24,6 milijona evrov

Cevc svari, da bodo že uvedene terapevtske skupine zdravil - posebej zadnje, denimo za migreno, in tiste, ki so v fazi uvajanja, denimo za glavkom - zaprle vrata za prihod novih zdravil s tega področja v Slovenijo. Posledice takšnega uvajanja bi po njegovem mnenju lahko privedle do tega, da bi Slovenija na področju dostopnosti in prihoda novih zdravil za ostalimi državami zaostajala za 15 let. To se je zaradi terapevtskih skupni zdravil po njegovih besedah zgodilo na Poljskem.

Na ZZZS so sicer danes predstavili enoletni izkupiček uvajanja terapevtskih skupin zdravil. Na račun uvedbe petih skupin so na letni ravni privarčevali približno 24,6 milijona evrov.

Cevc sicer priznava ekonomske učinke zaradi uvedbe, a ob tem opozarja, da se bo na ta račun poslabšalo zdravje prebivalstva, kar bo na dolgi rok prineslo višje stroške zdravljenja.