NIJZ razglasil izbruh ošpic

Domneva se, da so se vsi okužili na nedavni mednarodni razstavi psov v Šempetru pri Gorici.

Objavljeno
27. november 2014 23.47
Slovenija Ljubljana 21.10.2010 - Cepljenje proti gripi. Foto: Leon VIDIC/DELO
De. P., Delo.si, STA
De. P., Delo.si, STA
Nova Gorica − Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je danes razglasil izbruh ošpic v Sloveniji, saj je bil doslej obveščen o 11 bolnikih, pri katerih je bil postavljen sum na ošpice. Pri petih od teh so ošpice že laboratorijsko potrjene. Domneva se, da so se vsi okužili na nedavni mednarodni razstavi psov v Šempetru pri Gorici.

Kot so na NIJZ zapisali v sporočilu, je vsem osebam, pri katerih so ugotovili ošpice ali pa je bil postavljen sum na ošpice, skupno le to, da so obiskale mednarodno razstavo psov, ki je v Šempetru potekala 8. in 9. novembra, na njej pa so sodelovali lastniki psov iz 27 držav.

»Glede na to, da pri nas virus ošpic že dlje časa ne kroži, predvidevamo, da je bila okužba vnesena iz tujine,« so zapisali na inštitutu. V okviru epidemiološke preiskave sicer še vedno potekata iskanje in zaščita kontaktov, se pravi oseb, ki so bile v tesnem stiku z obolelimi. To so družinski člani, sodelavci in zdravstveni delavci.

Močan porast ošpic v BiH

Sarajevski časnik Dnevni avaz je danes poročal, da so v zadnjih nekaj mesecih v Bosni in Hercegovini opazili močan porast števila obolelih za ošpicami. Po podatkih nacionalnega inštituta za javno zdravstvo so letos samo do sredine avgusta obravnavali že 2257 okuženih z ošpicami. Njihovo število iz meseca v mesec narašča − še septembra so zaznali 94 na novo okuženih, oktobra je bilo takšnih že 170.

Med zbolelimi je največ šolarjev in študentov, ki niso bili cepljeni ali pa niso prejeli vseh doz cepiva, piše Dnevni avaz.

Zelo nalezljiva bolezen

Ošpice so zelo nalezljiva otroška bolezen, ki jo povzroča virus ošpic. Virus je patogen za človeka, okužijo se lahko tudi opice. Bolezen se prenaša z drobnimi kapljicami, neposredno ali posredno. Osebe z akutno okužbo brez znakov bolezni so malo kužne oziroma sploh niso. Bolnik je kužen že nekaj dni pred pojavom izpuščajev ter še šest dni po izbruhu bolezni. Virus vstopi v telo skozi sluznico nosno-žrelnega prostora in verjetno tudi skozi očesno veznico prek okuženih rok, pojasnjujejo na inštitutu.

Bolezen se pojavlja po vsem svetu. Na njen pojav vplivata gostota prebivalstva in dostopnost do cepljenja. Pred uvedbo cepljenja so se pojavljale epidemije ošpic na dve do pet let in so trajale tri do štiri mesece.

Na inštitutu so pojasnili, da imajo največje tveganje za okužbo z virusom ošpic osebe, ki so bile v stiku z bolnikom v času štirih dni pred pojavom izpuščaja in štirih dni po pojavu ter proti ošpicam niso zaščitene, se pravi niso bile celjene ali pa so bile cepljene nepopolno, ošpic niso prebolele in so rojene po letu 1960. Te osebe morajo biti cepljene proti ošpicam čim prej, da se okužba prepreči, opozarjajo na NIJZ.

Pri tem pojasnjujejo, da so ošpice akutna, zelo nalezljiva virusna bolezen, za katero so značilni vročina, kašelj, nahod, vnetje veznic in značilen izpuščaj. Ta se pojavi od tretjega do sedmega dneva bolezni najprej na obrazu, nato se razširi po telesu in traja od štiri do sedem dni.

Zapleti pri bolezni lahko zajemajo vnetje srednjega ušesa, pljučnico, drisko in vnetje možganskega tkiva. Smrtni izid bolezni je relativno redek. Inkubacijska doba pri ošpicah znaša okoli deset dni.

V Sloveniji je bilo obvezno cepljenje proti ošpicam uvedeno leta 1968. Slovenija sicer relativno dobro obvladuje ošpice z visokim deležem cepljenih proti njim. Tako se ošpice pri nas več let sploh niso pojavljale, v zadnjih letih pa se je pojavilo nekaj vnesenih primerov ošpic, ki pa niso povzročili večjih izbruhov, pojasnjujejo pri inštitutu.

Edina učinkovita zaščita pred ošpicami je cepljenje, so še dodali.