Nova gripa na Hrvaškem terjala četrto žrtev

Na Hrvaškem so zabeležili že četrti smrtni primer zaradi nove gripe. Na infekcijski kliniki dr. Frana Mihaljevića je umrl mlad moški iz Siska, ki sicer ni bil šibkega zdravja.

Objavljeno
12. november 2009 19.11
Š. Ro.
Š. Ro.
Zagreb - Hrvaški mediji poročajo o že četrti smrtni žrtvi zaradi nove gripe. Danes je namreč v popoldanskih urah umrl tudi mlad moški iz Siska.

Moškega so peti dan, odkar se je okužil z virusom, zaradi zapletov prepeljali na kliniko za infekcijske bolezni dr. Frana Mihaljevića. Preminuli je bil bolan približno dva tedna, iz bolnišnice v Sisku pa so ga po desetih dneh premestili na infekcijksko kliniko. Po besedah zdravnikov, moški ni bil šibkega zdravja.

 

Pred tem so na Hrvaškem umrli že trije ljudje. Prva žrtev je bil 61-letnik, ki je umrl v splitski bolnišnici. Prejšnji teden je umrla triletna deklica, ki je sicer bolehala za levkemijo, sinoči pa je preminil še 62-letnik, ki se je boril tudi s sladkorno boleznijo.

 

"Od pojava virusa na Hrvaškem so do danes zabeležili 2523 primerov obolenj s pandemijsko gripo, zato smo pripravili še 100.000 odmerkov antivirusnih zdravil. Ta zdravila bodo brezplačna, na voljo bodo v lekarnah, namenjena pa so zlasti za najbolj tvegane primere," so sporočili z oddelka za spremljanje nove gripe.

 

Nova gripa se je sicer najbolj razširila na območju Splita, kjer je zbolelo 1532 ljudi, hospitaliziranih je 15. Iz splitske bolnišnice so poročali tudi o primeru nosečnice, ki je kazala znake nove gripe, na respirator je priključeno tudi 19-letno dekle.