Obvladovanje diabetesa: odslej v pomoč tudi 27 laičnih svetovalcev

Kronični zapleti, do katerih prihaja pri sladkorni bolezni, so zelo pogosti, zato bolnik, ki kar 98 odstotkov oskrbe izvaja sam, potrebuje veliko znanja - pa tudi pomoč in podporo pri premagovanju bolezni.

Objavljeno
11. november 2016 16.57
Diana Zajec
Diana Zajec

Sladkorni bolnik kar 98 odstotkov oskrbe izvaja sam, zato je njegova dobra informiranost ključnega pomena – za pravilno ukrepanje in dobro obvladovanje bolezni, ki ga bo spremljala vse življenje. Za tako imenovano opolnomočenje bolnika bo poslej skrbelo tudi 27 laičnih svetovalcev, ki naravo tega obolenja poznajo iz prve roke.

Zveza društev diabetikov Slovenije – ta letos praznuje 60 let delovanja, osrednja proslava bo danes v Domžalah, kjer bodo obeležili tudi 30 let delovanja tamkajšnjega društva diabetikov – skupaj z 41 društvi aktivno sodeluje pri uresničevanju ciljev nacionalnega programa za obvladovanje sladkorne bolezni do leta 2020. Tudi s projektom laičnih svetovalcev.

Za manj zapletov, amputacij

Ob letošnjem svetovnem dnevu sladkorne bolezni, ki se bo odvijal pod geslom Diabetes na očeh, pa te asociacije s statusom humanitarne organizacije opozarjajo ne le na pomen edukacije bolnikov in na vlogo laičnega svetovanja, ampak tudi na nujnost zgodnjega odkrivanja diabetične retinopatije, diabetične ledvične bolezni in tveganja za amputacijo nog ter, seveda, takojšnjega ukrepanja.

Kronični zapleti, do katerih prihaja pri tej bolezni, so namreč zelo pogosti. Pri nas prepogosti, kajti lanskoletni podatki OECD so pokazali, da ima Slovenija v primerjavi z drugimi evropskimi državami zelo velik delež amputacij. Kljub pomislekom na račun metodologije raziskave in zajemanja podatkov je primerjalni rezultat vendarle skrb vzbujajoč prikaz resničnosti, četudi morda ne povsem realen.

Diabetološka stroka je oblikovala klinične poti in smernice za zgodnje zdravljenje in učinkovito multidisciplinarno ukrepanje, ki naj bi v petih letih pripomogle k bistveno boljšemu obvladovanju tega hudega problema. V tem kontekstu so za plačnika, zavod za zdravstveno zavarovanje, naredili tudi izračune glede diabetičnega stopala. A do zdaj se ni zgodilo še nič, izračuni so varno pospravljeni v predalih – zato se bodo pozivi k nadaljnjemu ukrepanju vrstili tudi v sklopu nacionalnega programa za obvladovanje diabetesa.

                                                                          Infografika: Delo

Spletna aplikacija in »super živila«

Sicer pa je prizadevanj za zmanjšanje bremena diabetesa v Sloveniji veliko. Med njimi velja omeniti Zavod Diabetes, ki od leta 2012 pomaga pri ozaveščanju s kampanjo Bodi odličnjak!, na spletnem portalu diabetes.si pa ima nanizane številne uporabne informacije. Najnovejša med njimi je spletna aplikacija za zgodnje odkrivanje diabetesa, prva te vrste; test vzame le minutko ali dve časa, njegova sporočilnost pa je zelo povedna.

Med tamkajšnjimi »zdravimi« sporočili so tudi podatki o diabetičnih »super živilih«, ki so v resnici koristna za vse, ne le za sladkorne bolnike. Po čem posegati, s čim si tešiti lakoto?

Med izdelki, ki imajo zanemarljiv glikemični indeks in ne vplivajo na dvig krvnega sladkorja po obroku (ali pa res minimalno) so zelje (to zaradi obilja vlaknin pomaga zniževati krvni sladkor in holesterol in je dober vir vitaminov C in K), jajca (telo z njimi dobi najbolj kakovostne beljakovine), solate vseh vrst, od rukole, radiča, motovilca, regrata, endivije, kristalke do motovilca (izboljšanje obrambne sposobnosti organizma), jogurt (preprečevanje prehladov in drugih vnetij dihalnih poti), kruh (polnozrnati), morska hrana (vsebuje dobre omega 3 maščobe, ki se ne prijemajo žilne stene, ohranijo pa se tudi v zamrznjenih in konzerviranih ribah), paradižnik (vsebuje dragocen antioksidant likopen, ki varuje pred rakom in srčno-žilnimi obolenji), borovnice (izboljšajo občutljivost na inzulin) in jagodičje nasploh (vlaknine, antioksidanti).

Vsak dan je priporočljivo zaužiti tudi prgišče oreščkov. Ti so dober vir vitamina E, zagotavljajo pa tudi zaščito pred ateroskerozo.