Odnosi: Ob hladnem možu sanja o šarmantnem princu

Objavljamo pismo bralke, ki je spoznala poročenega moškega, ki je zanjo pokazal veliko zanimanje.

Objavljeno
12. junij 2017 18.54
Milena Miklavčič
Milena Miklavčič

Pismo bralke: Bližam se 50. letu in vam kar odkrito povem, da se me že nekaj časa loteva druga puberteta. Krivec zanjo je mož, ker se do mene obnaša zelo neprimerno. Po svojih starših, ki živijo v sosednji hiši, je podedoval skopost. Če ne bi bilo mene, bi hodil po svetu raztrgan in bos, ker se mu zdi škoda denarja za obleko. Njegovemu očetu je prav tako mar samo za denar: še pri visoki starosti koplje jame na pokopališču. Pri svojem delu izve veliko čenč in jih potem s taščo in mojim možem družno premlevajo, včasih tudi do polnoči. Imava dva otroka, ki sta že doštudirala, a se jima ne ljubi delati. Spita, jesta, ždita pred računalnikom in si pustita streči. Dobila sta ponudbo za obiranje jagod v bližnjem nasadu, pa sta odklonila. Na zadnjem usposabljanju sem spoznala moškega, ki je sicer poročen, a je zame pokazal veliko zanimanje. Ves čas je iskal mojo družbo in me osvajal. Malo sem se tega branila, ker so bile na usposabljanju tudi znanke, ki bi lahko kaj povedale našemu. Ta moški mi zdaj že ves mesec pošilja sms-sporočila in me vabi na kavo. Pa ne vem, ali bi šla. Malo se bojim, da bi me kdo videl. Saj veste, kakšni so ljudje, hitro bi kaj sklepali! Judita

Milena svetuje: Draga Judita, upam, da vam bo najino kramljanje v pomoč pri razmiš­ljanju in tehtanju, kaj storiti. Navsezadnje – to verjetno veste – boste vi tisti, ki boste morali povleči zadnjo potezo. Če se bo pozneje pokazala za napačno, boste spet vi tisti, ki boste morali nositi posledice. Prav zaradi tega so življenjske odločitve za malodane vsakega posameznika najtežje, velikokrat tudi usodne.

Kot vidim, se vam je nabralo veliko polen pod nogami. Namesto da bi jih sproti »kurili«, nespretno skačete čeznje. Mičkeno dvomim, da je za hlad v vašem zakonu kriva prav moževa skopost. Bolj se mi zdi, da bi bila lahko le posledica vsega nedorečenega in nerazrešenega, kar se že leta valja po zaprašenih kotih.

Komaj kdaj, če sploh kaj, se pogovarjata, družita, tudi ljubita se ne več. Medtem ko mož s starši obira sovaščane, vi že zdavnaj ležete k počitku. V postelji boleče pogrešate moškega, ki bi vas objel, stisnil k sebi, zdrsel z roko po vaši koži in se ljubil z vami, vam rekel, kako ste še zmeraj greha vredni, lepi, voljni, privlačni. Hrepenenja ne morejo potešiti niti službene obveznosti, gospodinjske dolžnosti, še manj lena otroka, od katerih ni nobene koristi. Le valjata se vam pod nogami in čakata, da se jima ob svetem nikoli zgodi čudež, ki ju bo odvlekel stran od vaših seskov.

Bolj kot suhega boba ste naveličani vsakodnevnih obveznosti, ki so dolgočasne, prazne in rutinske. Nikogar ni, ki bi vam rekel lepo besedo, vas potrepljal po ramenu. Že dolgo se ni zgodilo, da bi mož prosti čas preživljal z vami. Kakor hitro pride iz službe, ga pete odnesejo k staršem, kjer se počuti kot riba v vodi. Vrh vaše družinske ledene gore – to vam zelo odkrito povem – sta tudi sinova, ki jima čisto brez potrebe strežete spredaj in zadaj. Če preglasno negodujete, vam celo mož reče, da fanta pustite pri miru.

Sredi kronične naveličanosti, ko tudi sami niste več kot toliko mignili s prstom, da bi bilo bolje, se je prikazal moški. Princ na belem konju. Prijazen. Radoživ. Pravi moški, ki mu ni bilo odveč izreči komplimenta, vas povabiti na kavo, vam prisluhniti. Je bilo to »razumevanje« iskreno ali namenjeno kakšnemu bolj konkretnemu cilju, še ne veste.

Bilo pa je prava mana z neba za vašo osamljeno in izsušeno dušo! Vpijali ste komplimente, se tresočih kolen in razbijajočega srca radostili pozornosti. Kakšni fantastični občutki po skoraj 25 letih dolgočasnega zakona, v katerem gre vse narobe!

Gospod, ki vam je za vsak primer sicer omenil, da je poročen, vam še zmeraj vneto pošilja sporočila, vam dvori, vabi na kavo ter vam po telefonu šepeta besede, ki jih želite slišati.

Če kakšen dan ne pokliče, se na smrt bojite, da je našel kak­šno drugo. Po eni strani veste, da takšno slepomišenje ne more trajati večno, po drugi pa menite, da se vašemu zakonu ne »obeta svetla in srečna prihodnost«. Kaj naj storim, je vprašanje, s katerim se prebujate in hodite spat.

Pravzaprav imate na voljo kar nekaj »revolucij«, ki bodo – hočeš nočeš – razburkale tudi vaško mrtvilo. Prva je, da se nemudoma ločite, greste na svoje z upanjem, da bo enako storil tudi on. Meni bi bila ljubša druga: postavite pred zid najprej sinova. Niste njuna dojilja! Naj si pomagata, kakor vesta in znata. In to čim prej. Kaj se to pravi, lenuhariti in najedati lastni materi! Dela je povsod dovolj, če ne bosta našla drugega, naj bližnjim kmetom pomagata spravljati seno. Amen. Pika.

Ko bosta z možem sama, pa lahko vzamete vajeti v roke. Poskusite nemogoče, to pa je, da se zanj potrudite vsaj toliko, kot se trenutno trudite za princa na belem konju, ki ga niti ne poznate dobro. Rečeno po domače: ni dvakrat reči, da se šali oziroma si je le zaželel malo zabave in mu na pamet ne pade kaj resnejšega. Namesto njemu pošljite kakšen lušten sms možu. Če ga ne bo vrglo na rit od presenečenja, bo pa vsaj predramilo njegovo radovednost, če ne že moškosti. Če ste padli v oči tujcu, ni vrag, da ne bi spet tudi lastnemu možu.

Poletje je pred vrati, pojdita kam sama in naj vas ne skrbi za sinova! V sili pes še muhe žre, tudi onadva bosta morala pomigati, da ne bosta lačna.

Skratka, draga Judita: če bi bila na vašem mestu, bi se najprej potrudila za moža. Če ne bo šlo, kot bi radi, je za ločitev, ki vas mika, še zmeraj čas. Le previdni bodite: nekateri moški, ki brez težav stresajo sladke besede iz rokava, se sila radi hecajo, zlasti še, če naletijo na ženske, ki hec vzamejo za čisto resnico.

***

V Nedelovi svetovalnici se lahko bralci povsem anonimno posvetujete s pisateljico, novinarko in blogerko Mileno Miklavčič - o vseh tegobah in dilemah, ki zadevajo poklicne, družinske, partnerske, prijateljske in ne nazadnje spolne odnose. Vprašajte jo vse, kar bi vprašali najboljšega prijatelja, pa vam je morda nerodno, ali tisto, o čemer lahko spregovorite le pri ugasnjeni luči. Svetovalka bo za odgovori brskala v bogatem naboru svojih življenjskih izkušenj.

Vprašanja za Mileno ali kratek komentar na njene odgovore pošljite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. (zadeva Milena svetuje)