Odnosi: Po letih beganja ne znam uživati v sreči

Objavljamo pismo bralke, ki zaradi bežanja v partnerskih zvezah, ne dovoli, da se ji v srcu naseli mir in sreča.

Objavljeno
18. april 2017 20.34
mpi*SOBOTNA/MNENJA
Milena Miklavčič
Milena Miklavčič

Pismo bralke: Pred devetimi leti sva se s partnerjem razšla, deklica, ki se nama je rodila, je ostala pri meni. Že kmalu sem srečala novega, ki se mi je sprva zdel celo zelo sanjski. Žal mu ni uspelo, da bi razčistil z bivšo. Četudi sva živela skupaj že skoraj osem mesecev, je nenehno iskal stike z njo, namesto da bi ukrepal takrat, ko se je še dalo kaj rešiti. Tudi mene je bolelo, ko sem gledala, kako sta njegova otroka trpela. Kadar sta bila pri naju, sta bila vesela in radoživa, ko sta se morala vrniti k mami, sta jokala. Ne glede na to, da sva se imela lepo, sem ves čas čutila, da ne bo šlo, ker sedi na dveh stolih. Tega mi je bilo res dovolj in po neuspešnem pogovoru sem se odločila, da morava prekiniti zvezo. Nekaj časa je zelo, zelo bolelo. Vendar sem bila globoko prepričana, da sem naredila prav. Če človek še ni pripravljen, ga ne moreš na noben način »prisiliti« v novo zvezo, mar ne? Pred dobrim letom in pol sem srečala moškega, ki živi v okolici Ljubljane. Že ob prvem obisku sem se zaljubila v njegovo hišo. Po dveh tednih sem se preselila k njemu, stanovanje pa dala v najem. Uživala sem, ko sem zanemarjeno notranjost in zunanjost čistila, pleskala, obnavljala. Bilo bi idealno, če nas ne bi občasno obiskoval njegov brat, ki živi z njegovo bivšo. Partner se mi smeji in mi dopoveduje, da vidim probleme tam, kjer jih ni. Za beg je žal prepozno, ker sem noseča. Smiljana

Milena svetuje: Iz precej obširnega pisma sem izbrala le ščepec begov iz partnerstev, ker želim, da »podrobnosti« ne bi bile preveč moteče, medtem ko boste brali moje razmišljanje.

Zamenjali ste lepo število postelj, hčerka pa se je v tem času morala privajati na več mogočih očimov. Vaše življenje je bilo še pred prvo resno zvezo eno samo bežanje: zbežali ste od doma, zamen­jali ste najmanj dve srednji šoli, tudi pozneje, ko ste študirali, ste se prvi izbiri izneverili. Še dobro, da ste zaljubljeni v knjige, ker če ne bi bili, kdo ve, kje bi bili danes.

Skozi življenje hodite z naglimi koraki, zato se čisto nič ne čudim, da ste hišico zadnjega partnerja en, dva, tri spravili v red. Za ovire, za katere drugi ljudje porabijo leta, da jih odstranijo, potrebujete vi le hip ali dva. Logično je, da ste težko našli takšnega, ki bi bil kos vaši »brzini« in tudi značaju. Sploh, ker imate, če se malo pošalim, poseben dar, da gledate v prihodnost. Na to sem pomislila, ko ste zapisali, da ste že »vnaprej vedeli«, kaj se vam bo zgodilo ob moškem, s katerim ste potem vztrajali osem mesecev.

Nagonsko čutite, da zveza s cincastim moškim nima prihodnosti, zato je bil tudi čas odljubljanja pri vas zmeraj sila kratek. Brez večjih ceremonij ste spokali kovčke in šli na svoje. Čustva ste uspešno zradirali, tako da več kot toliko solza sploh ni bilo potočenih. Brez part­nerja nočete živeti, zato ste se podali v nekaj krajših zvez tudi »malo vmes« – med »večjimi« ljubeznimi. Ker pa je razsodna in praktična glava prehitevala srce, ste pri vsakem najprej videli napake, šele potem vrline. Ko ste ugotovili, da so te prehude, ste zbežali prej, preden vam je začelo srce malo hitreje utripati. Mirno lahko rečem, da ste ravnali prav, ker če ne bi, bi se še danes živcirali v prvi ali največ drugi zvezi. Kdo ve, lahko bi zaradi težav, ki so se takrat kot črni oblaki zbirali nad vašo glavo, padli tudi v depresijo ali počeli še kakšne hujše neumnosti, tipične za današnji čas.

Na veliko srečo je pravi moški prečkal pot tudi vam! Niste se zaljubili samo vanj, všeč vam je postala tudi njegova nepremičnina. Zaradi kombinacije enega in drugega ste se zelo zagnano lotili prenove hiše. S svojim navdušenjem ste zastrupili še partnerja, ki se zdaj, ko so vsa več­ja dela pod streho, pogosto sprašuje, kje je imel pamet, da se tega, kar ste postorili vi, sam ni lotil.

Tudi vas zanima, zakaj se ni. Po pravici vam povem, da lahko le ugibam. Vem pa, da je takšnih moš­kih, ki so za določene stvari slepi in gluhi, precej. Mirne duše lahko preskakujejo kup umazanih cunj na kavču, neurejene žive meje okoli hiše ne vidijo, prav tako ne drobtin na mizi, zato se mnoge ženske s takšno srečo, kot je doletela vas, nikoli ne morejo pohvaliti.

Čutite, da vas ima zelo rad, dobro se razume tudi z vašo hčerko. Nosi vas po rokah, a vi – ker ne morete iz svoje kože – iščete na njem napake, ki bi bile dovolj velike, da bi ga lahko zapustili in odšli novim dogodivščinam naproti. Na neki zabaven način vas celo jezi, ker ne gre vse po vaših načrtih. Vanj ste se zaljubili, pod srcem nosite njegovega otroka, zavedate se, da ste srečni, a vse našteto ne zaleže, da bi dovolili, da se vam v srce naseli mir. Končno ste z veliko muke in truda našli napakico, v katero drezate. To pa je njegov brat, ki je vašemu partnerju pred skoraj dvajsetimi leti speljal ženo. Muči vas ljubosumje, kar je čisto v redu, ej! Do zdaj vam je bilo zmeraj vseeno za moške, ki so prihajali v vaše življenje in odhajali iz njega. Niti pri enem – še pri prvem možu ne – niste pisali o ljubosum­ju. Samo tokrat, pri zadnjem! Vesela sem, da vam tudi po tej plati »nagajajo« čustva! Očitno se vam je že globoko ugnezdil v srce, in če se še tako trudite – tam bo ostal.

Dovolite mu to! Bodite srečni in zadovoljni, saj ste srečali princa na belem konju, ki bo, kot kaže, naredil vse, da boste srečni. To pa je največ, če vas prav razumem, kar si – poleg dobro založene knjižnice, ki jo imate v mansardi – v tem življenju lahko želite.

***

V Nedelovi svetovalnici se lahko bralci povsem anonimno posvetujete s pisateljico, novinarko in blogerko Mileno Miklavčič - o vseh tegobah in dilemah, ki zadevajo poklicne, družinske, partnerske, prijateljske in ne nazadnje spolne odnose. Vprašajte jo vse, kar bi vprašali najboljšega prijatelja, pa vam je morda nerodno, ali tisto, o čemer lahko spregovorite le pri ugasnjeni luči. Svetovalka bo za odgovori brskala v bogatem naboru svojih življenjskih izkušenj.

Vprašanja za Mileno ali kratek komentar na njene odgovore pošljite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. (zadeva Milena svetuje)