Omejeni obiski bolnikov zaradi nove gripe

Do sedaj so bili potrjeni 304 primeri okužbe s pandemsko gripo. Zaradi velikega števila prehladnih in vročinskih obolenj so omejeni obiski v pediatrični kliniki in na otroškem oddelku klinike za infekcijske bolezni ter v bolnišnici v Slovenj Gradcu.

Objavljeno
05. november 2009 13.43
Ti. Kr./Da. O./STA
Ti. Kr./Da. O./STA
Ljubljana - V minulem tednu so v slovenskih bolnišnicah zaradi nove gripe na zdravljenje sprejeli osem bolnikov, navajajo na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ). Podatkov o tem, koliko bolnikov je bilo doslej hospitaliziranih v tem tednu, še nimajo, saj podatke obdelujejo tedensko.

 

Minuli teden so sicer v Laboratoriju za viruse IVZ in Laboratoriju za diagnostiko virusnih infekcij Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani potrdili pandemsko gripo pri 22 bolnikih.

 

Kot navajajo na IVZ, so bili doslej v Sloveniji laboratorijsko potrjeni 304 primeri okužbe s pandemsko gripo. Dejansko število okuženih je v praksi višje, saj bolnikom s simptomi, podobnimi tistim nove gripe, brisov večinoma ne jemljejo več. Take bolnike obravnavajo ambulantno, hospitalizirajo le tiste, pri katerih pride do zdravstvenih zapletov.

 

Stroka sicer že ves čas poudarja, da je smrtnost za novo gripo primerljiva s smrtnostjo zaradi sezonske gripe. Bolniki pri obeh okužbah ne umrejo zaradi gripe, ampak običajno zaradi spremljevalne bolezni, ki jo gripa poslabša.

 

V Sloveniji je smrtnost zaradi sezonske gripe po ocenah epidemiologov primerljiva s smrtnostjo pri pandemski gripi, od 0,5- do enoodstotna. Na IVZ ob tem poudarjajo, da natančnih podatkov o smrtnosti pri sezonski gripi v Sloveniji zaradi sistema beleženja vzroka smrti ni. Pri nas se namreč zabeleži osnovni vzrok smrti - denimo pljučnica - ne pa tudi, da je zaplet smrtne pljučnice povzročila sezonska gripa. Dodajajo pa, da v času, ko kroži virus gripe, beležijo večjo smrtnost kot sicer.

 

Veliko povpraševanje za cepivo proti novi gripi

 

V UKC so v okviru plana cepljenja zaposlenih v zdravstvu prejeli 1500 odmerkov cepiva proti pandemski gripi, doslej pa se je cepilo 387 zaposlenih. Med prvimi se je že 28. oktobra kot zgled ostalim cepil generalni direktor Simon Vrhunec. Poleg njega se je tistega dne cepilo še 38 zdravnikov, šest višjih oz. diplomiranih medicinskih sester in strokovna sodelavka.

 

Kot je znano, se je v ponedeljek začelo cepljenje proti novi gripi tudi za prebivalstvo. Po prvi smrti bolnice, okužene z virusom nove gripe - ta je v UKC Ljubljana umrla v torek -, se je zanimanje za cepljenje med prebivalstvom močno povečalo. Zaradi velikega povpraševanja po cepljenju je tako IVZ pospešil dostavo naslednje pošiljke cepiva - dodatnih okoli 30.000 doz naj bi v Slovenijo prispelo konec prihodnjega tedna.

 

Omejeni obiski v številnih bolnišnicah po Sloveniji


Zaradi velikega števila prehladnih in vročinskih obolenj ter gripe, ki se pojavlja tudi na Koroškem, so od danes do preklica omejeni obiski bolnikov v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec. Bolnikov ne smejo obiskovati bolne osebe in osebe po preboleli okužbi, poleg tega pa je pri vsakem bolniku lahko na obisku samo ena oseba. Kot so sporočili iz slovenjgraške bolnišnice, so otrokom do 14. leta starosti obiski bolnikov v bolnišnici prepovedani, razen če drugače dovolita lečeči zdravnik ali predstojnik oddelka.

 

Tudi z UKC Ljubljana so sporočili, da so na pediatrični kliniki in na otroškem oddelku klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja uvedli omejitev obiskov.

 

V UKC prosijo, da hospitalizirane bolnike obiskuje le eden izmed staršev, ob tem pa dodajajo, da so obiski dovoljeni le, če so starši brez respiratornega infekta. Prav tako v kliničnem centru opozarjajo, da se je treba držati navodil zdravstvenega osebja.