Opazne koristi redne vadbe

Rezultati študij o koristi maščobnih kislin omega-3 in vitamina D za krepitev mišične mase so sicer obetavni, vendar še ne dovolj dokazani. Z redno telesno vadbo je mogoče zmanjševanje mišične mase upočasniti.

Objavljeno
13. februar 2011 22.38
Tjaša Lampret, zdravje
Tjaša Lampret, zdravje
Zmanjševanje oziroma upadanje mišične mase, moči in kakovosti mišičnih vlaken zaradi starosti ali sarkopenija je le eden od običajnih pojavov, ki spremljajo staranje. Prav sarkopenija pa posledično pomembno zmanjša starostnikovo zmožnost opravljanja gibalnih opravil in siceršnjih vsakodnevnih dejavnosti. Zmanjševanje mišične mase, ki se sicer začne že po 30. letu starosti, je posledica prekinjanja povezave med živčnimi in mišičnimi vlakni, s čimer se sposobnost gibanja sčasoma zmanjšuje. S staranjem se zmanjšajo telesna moč, vzdržljivost in prožnost, kar v povezavi z motnjami v ravnotežju pomeni večje tveganje za padce med starejšimi. Zlom kolka je eden izmed najpogostejših vzrokov, da starejši ljudje ne morejo več skrbeti zase; v tem življenjskem obdobju je lahko usoden, v večini primerov pa je prav posledica padca.

Upočasnjevanje teh procesov

Na srečo pa je mogoče z redno telesno vadbo zmanjševanje mišične mase upočasniti. Poleg tega nekatere novejše študije kažejo, da proces sarkopenije upočasni tudi uživanje določenih prehranskih dopolnil, denimo maščobnih kislin omega-3 in tudi vitamina D.

Klinična študija raziskovalcev ameriške Washington University School of Medicine, ki je sicer zajela le majhno število sodelujočih, ugotavlja, da maščobne kisline omega-3 stimulirajo anabolizem beljakovin in bi zato lahko koristile pri obravnavi sarkopenije. Raziskovalci so učinek omenjenih kislin proučevali pri 16 starostnikih brez resnejših zdravstvenih obolenj, saj ti niso imeli ne srčno-žilnih obolenj, ne hipertenzije in ne diabetesa, niso uživali zdravil, ki bi vplivala na metabolizem beljakovin, niso uživali pretiranih količin alkohola ali kadili, a tudi z redno telesno dejavnostjo se niso mogli pohvaliti.

Varno, preprosto, 
stroškovno sprejemljivo

Del sodelujočih je dva meseca užival 1,86 grama eikozapentojske kisline (EPK) in 1,5 grama dokozoheksanojske kisline (DHK), medtem ko so preostali v istem obdobju uživali enako količino koruznega olja. Po koncu študije se je pokazalo, da je bila med tistimi, ki so dobivali maščobne kisline omega-3, stopnja mišične sinteze beljakovin (kar povečuje sposobnost mišice, da opravlja fizično delo) večja kot pri tistih, ki so dobivali koruzno olje.

Izsledki klinične študije, objavljene v strokovni reviji American Journal of Clinical Nutrition, so obetavni, ker odpirajo nove možnosti za upočasnitev procesa sarkopenije na varen, preprost in stroškovno sprejemljiv način.

Problem, ki ga bodo morali raziskovalci v bodoče še pojasniti, pa je skrit v vprašanju, kako omenjene maščobne kisline vplivajo na mišično maso. Teh mehanizmov raziskovalci v tej fazi še ne znajo pojasniti. Prav tako pa je bilo doslej opravljenih še premalo kliničnih študij na ljudeh, zato tovrstnih zaključkov ni mogoče priporočati kot splošno sprejetega modela za zdravljenje sarkopenije.

Zmanjševanje krhkosti kosti

Vsekakor pa je pogled v (zdravstveno) prihodnost starostnikov svetlejši. S kombinacijo uživanja dodatkov maščobnih kislin omega-3 in vadbe za krepitev mišic bi lahko učinkovito zmanjševali krhkost kosti in posledično tveganje za poškodbe med starejšimi. Sicer so znani blagodejni učinki omenjenih kislin tudi na zdravje srca, vendar pa njihovo uživanje ni primerno za vse starostnike; priporočljive niso, denimo, za tiste, ki jemljejo zdravila za redčenje krvi.

Kot so pokazale nekatere študije, sta sarkopenija in upad mišične mase povezana tudi z majhnimi količinami vitamina D. Zato je za starostnike priporočljivo, da občasno preverijo vrednosti tega vitamina, ki ga večini primanjkuje. Izsledki določenih študij namreč kažejo, da tudi uživanje prehranskih dopolnil z vitaminom D lahko pomaga pri zmanjševanju poškodb zaradi padcev med starejšimi.

Ker bo preteklo še nekaj časa, preden bodo morda maščobne kisline omega-3 postale del standardne terapije za sarkopenijo, pa raziskovalci priporočajo starostnikom, naj občasno preverijo vrednosti vitamina D in z redno vadbo krepijo mišice.

Za začetek redne telesne vadbe ni namreč nikoli prepozno. Študije kažejo, da je njeno korist opaziti tudi v pozni starosti, in vaje za krepitev mišic – vadba z utežmi, plavanje, hoja ... – so še vedno najbolj učinkovit način za upočasnitev sarkopenije kot posledice fiziološkega staranja. Vendar pri tem ne velja pretiravati – vadba mora biti vedno primerna letom in splošnemu telesnemu zdravju starostnika.