Opomin EU zaradi receptov

Slovenija bo najbrž dobila še kak opomin s podobno vsebino.

Objavljeno
03. oktober 2014 22.59
tlo ukc
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika

Ljubljana – Uradni opomin za zdravstvo, ki ga je Slovenija prejela prejšnji teden od evropske komisije, se nanaša na obrazce za zdravniške recepte, smo izvedeli na ministrstvu za zdravje, kjer so v odgovoru za Delo zapisali:

»Evropska komisija Republiki Sloveniji očita, da v slovenski pravni red ni bila prenesena določba 4. člena izvedbene direktive, ki določa, da morajo države članice zagotoviti, da nacionalne kontaktne točke iz 6. člena direktive 2011/24/EU obvestijo paciente o elementih, ki jih morajo na podlagi te direktive vsebovati recepti, ki se predpišejo v eni državi članici in izdajo v drugi. Na ministrstvu bomo opomin podrobno preučili. Republika Slovenija mora na uradni opomin odgovoriti najkasneje do 26. novembra.«

O uradnem opominu, na katerega se mora država odzvati v dveh mesecih, sicer tvega, da jo bo evropska komisija predala Sodišču EU, smo bili mediji obveščeni že pred dobrim tednom (25. septembra).

Na slovenskem ministrstvu za zdravje ves teden nismo mogli dobiti odgovora, za kakšno vsebino gre. V Delu smo zato uporabili mnenje slovenskega pravnika prof. dr. Rajka Pirnata, ki je junija predaval o neusklajenosti slovenske zdravstvene zakonodaje z evropskimi direktivami.

Po njegovih besedah v slovenski pravni red še ni prenesen del direktive, ki zahteva, da tuji izvajalci zdravstvenih storitev, ki začasno nudijo storitve v Sloveniji, ne potrebujejo pogodbe z javno blagajno (ZZZS), a jim mora ta povrniti stroške zdravljenja za paciente. Zato bodo domači zdravniki diskriminirani v primerjavi s tujimi, menil je, da mora biti reguliran trg zdravstvenih storitev, na katerem bo lahko bolnik enakopravno izbiral med javno- in zasebnopravnimi storitvami.

Slovenija bo najbrž dobila še kak opomin s podobno vsebino. Tokrat nas EU opominja na ukrepe za olajšanje priznavanja zdravniških receptov, predpisanih v drugi državi članici.