Osebni zdravnik kot prijatelj na Facebooku?

O vse prej kot zanemarljivi vlogi, ki jo socialno omrežje Facebook (lahko) ima v zasebnem in poklicnem življenju sodobnega človeka, govori tudi podatek, da je Ameriško medicinsko združenje (The American Medical Association) pred kratkim pripravilo priporočila za uporabo družabnih medijev.

Objavljeno
08. februar 2011 12.53
Tj. L., zdravje
Tj. L., zdravje
Raznovrstne podatke o odnosu zdravniškega osebja do Facebooka je razkrila tudi anketa med francoskimi mladimi zdravniki oziroma specializanti, ki je pokazala, da ti niso najbolj naklonjeni vzpostavljanju tovrstnih prijateljskih stikov z bolniki.

Odgovori sodelujočih so namreč pokazali, da zdravniki neradi sprejmejo oziroma potrdijo prošnje za prijateljstvo, ki jim jih pošiljajo bolniki, predvsem iz bojazni, da bi s tem ogrozili profesionalno ločnico med seboj in bolnikom. Po drugi strani pa je iz ankete, objavljene v decembrski številki strokovne publikacije Journal of Medical Ethics, razvidno, da zdravniki nimajo zadržkov do objave osebnih podatkov na Facebooku.

Mladi zdravniki, v povprečju stari 28 let, so zaposleni v francoski bolnišnici Rouen University Hospital. Za sodelovanje v anketi sta se odločila 202; 143 oziroma 73 odstotkov jih ima aktiven osebni profil na omenjenem omrežju, 85 odstotkov bi jih bolnikovo prošnjo za prijateljstvo avtomatično zavrnilo, medtem ko bi preostali razmislili o vsaki prošnji posebej. Med sodelujočimi je bilo le osem takšnih, ki so že prejeli prošnjo bolnika za prijateljstvo; štirje so to prošnjo sprejeli.

Kot kaže anketa, je večina uporabnikov Facebooka, tudi med (bodočimi) zdravniki, seznanjena z možnostmi varnostnih nastavitev; dostop do zasebnih podatkom ima namreč večina 'zaklenjen', kar pomeni, da jih vidijo le prijatelji. Kar 17 odstotkov sodelujočih pa o nastavitvah za varovanje zasebnosti niso vedeli ničesar.

Sicer pa tudi raziskovalci socialnih medijev ne priporočajo »virtualnega druženja« med bolniki in zdravniki; ne nazadnje tudi za zdravnike velja, da ne bi smeli pregledovati profilov svojih bolnikov.