Osteoartritis - z vadbo nad bolečino

Vpliv vadbenega režima na zdravljenje osteoartritisa je trenutno v Skandinaviji v ospredju raziskav.

Objavljeno
17. junij 2013 12.39
Di. Z., zdravje
Di. Z., zdravje
Vadba ima že zdaj, po strokovnih smernicah tako v Evropi kot v ZDA, ključno vlogo pri zdravljenju pacientov z osteoartritisom kolena ali kolka. Na kongresu v Istanbulu, kjer se je zbralo 7500 ortopedov z vsega sveta, pa so v teh dneh predstavili najnovejša dognanja o prednostih posamezniku prilagojene nevromišične vadbe.

Po besedah danske profesorice Ewe Roos z Inštituta za znanost športa in klinično biomehaniko Fakultete za zdravstvene vede Univerze v Odensi skrbno oblikovan, vsakemu bolniku posebej prilagojen program za vadbo, pripravljen v sodelovanju med ortopedskim kirurgom in fiziatrom, postaja ključen dejavnik pri bolnikovi rehabilitaciji in okrevanju. Po njenem prepričanju bo tak pristop pomagal skrajšati čakalne dobe za ortopedske posege, o katerih je znano, tudi ali zlasti pri nas, kako nedopustno dolge so.

Vpliv vadbenega režima na zdravljenje osteoartritisa je trenutno v Skandinaviji v ospredju raziskav. Raziskovalci so doslej že dobili nedvoumno potrditev, da je učinek vadbe, ki poteka dvakrat na teden šest tednov zapored, dvakrat ali trikrat večji, kot če bi pacienti v tem času jemali največji dopustni odmerek protibolečinskih in protivnetnih zdravil. Ewa Roos pri tem opozarja, da imajo omenjena zdravila vrsto stranskih oziroma neželenih učinkov, ki prej ali slej pustijo posledice bodisi na želodcu bodisi na srcu pacienta – medtem ko vadba stranskih učinkov, razen izboljšanih fizičnih zmogljivosti in boljšega razpoloženja, nima.

Temu preobratu pa se bodo morali prilagoditi tudi kirurgi na področju ortopedije. Zavedati se morajo namreč, da v življenju obolelih za osteoartritisom igrajo pomembno vlogo in lahko veliko pripomorejo k razumevanju o (v primerjavi z zdravili vsestransko boljših in prijaznejših) učinkih vadbe. Ne le za lajšanje bolečin, ampak tudi za izboljševanje fizičnih zmogljivosti in zdravja nasploh.