Po prvi smrti ogromno zanimanje za cepljenje

Po prvi smrti bolnice, okužene z virusom nove gripe, se je sprožil plaz telefonskih klicev ljudi, ki se želijo naročiti na cepljenje proti novi gripi. Strah, da kdo ne bi mogel priti do cepljenja, je neupravičen.

Objavljeno
04. november 2009 15.39
Mo.B./Ma.B./STA
Mo.B./Ma.B./STA
Ljubljana - V prvih dneh cepljenja prebivalstva so v ljubljanskih zdravstvenih domovih porabili približno polovico odmerkov cepiv, ki so jih dobili v prvi pošiljki. Sicer so na Inštitutu za varovanje zdravja danes potrdili, da bo že v naslednjem tednu prispela nova zaloga cepiva, torej prej, kot je bilo predhodno predvideno, je dejala predstojnica splošne in nujne medicinske pomoči v Zdravstvenem domu Ljubljana Renata Rajapakse.

Trenutno zasedeni vsi termini

Po prve smrti obolele za novo gripo v Sloveniji sploh ne uspejo odgovarjati na vse telefonske klice ljudi, ki se želijo naročiti na cepljenje, zato bodo v četrtek odprli tretjo telefonsko linijo. V enoti center pa bodo odprli tudi posebno mesto, kjer se bodo ljudje lahko osebno naročili za cepljenje.

Po njenih besedah so trenutno zasedeni vsi termini za preostala cepiva, vendar nadaljujejo z naročanjem že za naprej. Ne ve sicer, koliko odmerkov bo v naslednji pošiljki cepiva, saj jim tega z Inštituta za varovanje zdravja niso sporočili.

Če pa bodo dobili večje število cepiv, bodo lahko organizirali tudi večje število cepilnih mest, je pojasnila. Rajapaksejeva upa, da bodo prejeli zadostno število odmerkov cepiv, da bi lahko zagotovili cepljenje v vsakem zdravstvenem domu v Ljubljani, s tem pa močno povečali dostopnost cepljenja za prebivalce.

Potrpežljivo!

Strah, da kdo ne bi mogel priti do cepljenja, je po njenih besedah neupravičen. Ministrstvo za zdravje ima pogodbo za nakup 800.000 cepiv, kar pomeni, da bi s tem lahko cepili 800.000 ljudi. Ljudi, ki se trenutno še ne morejo naročiti, pa naproša za potrpežljivost.

Še vedno imajo pri cepljenju prednost kronični bolniki, ko bo cepiva dovolj, bodo nadaljevali s cepljenjem ostalih bolj ogroženih skupin, kot so starejši, nosečnice in otroci, mlajši od dveh let. Trenutek, ko bodo lahko cepili tudi ostalo populacijo, je pa po njenih navedbah odvisen od števila cepiv v novih pošiljkah.

Kot je pojasnila, že ob naročanju posameznika povprašajo, če je kronični bolnik. Ob seznamu kroničnih bolnikov, ki čakalno na cepljenje, tako vodijo tudi listo ostalih, ki bi se želeli cepiti, vzamejo podatke in jih bodo kasneje obvestili o možnem datumu cepljenja.

V torek hospitalizirani trije bolniki nimajo nove gripe

Nihče od treh bolnikov s sumom na novo gripo, ki so jih v torek ponoči sprejeli na Kliniko za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, ni okužen z virusom nove gripe, so sporočil z UKC Ljubljana.

Kot so še zapisali v sporočilu za javnost, nihče od sprejetih bolnikov niti ni življenjsko ogrožen.

Novico, da pri omenjenih bolnikih sumijo okužbo z novo gripo, je predstojnik infekcijske klinike Franc Strle sporočil na torkovi novinarski konferenci, na kateri so tudi sporočili, da je v Sloveniji umrla prva oseba, ki je bila okužena z virusom nove gripe.