Pogost »pripomoček« pri motnjah hranjenja

Raziskovalci so proučili in potrdili povezavo med vegetarijanstvom in motnjami hranjenja.

Objavljeno
14. september 2012 16.55
A woman tastes a strawberry on a field near Nehms, northern Germany, on Wednesday, June 9, 2010, on the occasion of the official beginning of the strawberry harvest in northern Germany. (AP Photo/Heribert Proepper)
Tjaša Lampret, Zdravje
Tjaša Lampret, Zdravje

Ameriška študija je potrdila, da je med ženskami, ki so se v preteklosti spopadale z motnjami hranjenja, verjetnost, da so bile kdaj v življenju vegetarijanke, 4,5-krat večja kot pri ženskah, ki nikoli niso imele takšnih motenj.

To potrjujejo tudi podatki o vključenih v študijo. Kar 68 odstotkov jih priznava, da je bila njihova odločitev za vegetarijanstvo povezana z motnjo hranjenja; 42 odstotkov se jih je za vegetarijanstvo odločilo predvsem zato, da bi izgubile neželene kilograme, v kontrolni skupini je bil ta odstotek ničeln.

Opozorilo zdravnikom

Ugotovitve, ki opozarjajo na povezavo med odločitvijo za vegetarijanstvo in motnjami hranjenja pri ženskah, razburjajo predvsem privržence tovrstne prehrane.

Psihologinja Anna Bardone-Cone z ameriške univerze v Severni Karolini (University of North Carolina) zdravnikom svetuje, naj se pri takšnih pacientkah temeljiteje poglobijo v razloge za vegetarijanstvo.

Nekatere ženske, ki imajo takšne težave, se za vegetarijanstvo odločijo le zato, ker gre za družbeno bolj sprejemljiv način izogibanja določeni vrsti hrane, poudarja psihologinja ob študiji, ki je bila objavljena avgusta v spletni izdaji revije Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

Primerjava med ženskami, ki so se zdravile ali se še zdravijo zaradi motenj hranjenja (teh je bilo 93), in kontrolno skupino žensk, ki teh težav v življenju niso imele (63), je pokazala na večjo verjetnost, da so bile ženske z motnjami hranjenja nekoč vegetarijanke (52 odstotkov v primerjavi z 12 odstotki v kontrolni skupini).

Iz študije je razvidno, da je v skupini žensk z motnjami hranjenja največji odstotek vegetarijank med tistimi s še aktivno, neozdravljeno motnjo (33 odstotkov), med takšnimi, pri katerih je motnja delno ozdravljena, je vegetarijank 13 odstotkov, najmanj (pet odstotkov) pa jih je med ženskami z že ozdravljeno motnjo prehranjevanja.

Manj kalorij, manj kilogramov

In zakaj je vegetarijanstvo privlačno za dekleta z motnjami hranjenja? Po besedah dr. Sloane Madden, ene od vodij oddelka za motnje hranjenja v bolnišnici The Children's Hospital v avstralskem Sydneyju, je mogoče izpostaviti tri povezane točke – veliko pozornost izbiri hrane, telesni teži in zaužitim kalorijam.

Pri dekletih z motnjo hranjenja se zdi, da je njihova motivacija za izbiro vegetarijanske prehrane povezana s prepričanjem, da zelenjava vsebuje manj kalorij, da je bolj zdrava in da je verjetnost za izgubo telesne teže večja, še dodaja Maddenova. To je družbeno (bolj) sprejemljiv in razmeroma preprost način, da se dekleta odpovedo določeni skupini hrane.