Pozor, akcija cepljenja lisic proti steklini!

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je danes začela z jesensko akcijo cepljenja lisic proti steklini.

Objavljeno
26. september 2013 17.22
regent nabergoj
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Ljubljana - Glavni namen akcije cepljenja lisic proti steklini je varovanje ljudi pred to boleznijo ter zaščita populacije lisic v slovenskih gozdovih ter preprečitev širjenja bolezni, sporočajo z uprave za varno hrano.

Letalsko polaganje vab bo potekalo na celotnem ozemlju države, in sicer z višine 300 metrov, akcija polaganja pa bo potekala predvidoma do 15. novembra. Za izvedbo akcije bodo uporabili letališča na Brniku, v Portorožu, Murski Soboti in Novem mestu, po potrebi pa bodo vključili tudi letališča v Celju, slovenj Gradcu in Lescah.

»Zaradi stekline vsako leto po svetu umre več kot 55.000 ljudi, večinoma otrok. S položenimi vabami nameravamo aktivno zaščititi populacijo lisic v slovenskih gozdovih, ki predstavljajo rezervoar stekline, ter tako preprečiti širjenje bolezni.«

Iz uprave opozarjajo, naj se ljudje nastavljenih vab za lisice ne dotikajo in naj o tem poučijo tudi otroke.

»Če vabo najdete na svojem dvorišču ali vrtu, jo primite z vrečko in odvrzite v najbližji grm ali v smeti. Če vsebina pride v stik s sluznico ali svežo rano, morate to mesto dobro sprati in umiti z milom.«
Stik z vabo, pravijo, se obravnava kot ugriz stekle živali, »zato je treba ob morebitnem stiku nemudoma obiskati najbližjo antirabično ambulanto«.

Obisk ambulante svetujejo tudi v primeru ugriza ali praske potepuške ali divje živali. Svetujejo tudi izogibanje stikom s potepuškimi in divjimi živalmi. V času akcije je tudi prepovedano prosto gibanje psov na javnih mestih.

Več podatkov o akciji cepljenja lisic proti steklini in sami bolezni je moč najti na spletni strani Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin http://www.uvhvvr.gov.si/si/delovna_podrocja/zdravje_zivali/bolezni/steklina/.