Na lov za malignimi spremembami v ustni votlini

Več kot 500 zobozdravnikov bo v maju brezplačno pregledovalo ustne votline.

Objavljeno
03. maj 2017 13.16
bsa/ SP/mnenja
A. S. H., STA
A. S. H., STA
Ljubljana − V tem mesecu bo več kot 500 zobozdravnikov opravljalo brezplačne preglede ustne votline, da bi odkrili morebitne zgodnje maligne spremembe v ustni votlini in ozavestili prebivalstvo o raku ustne votline. Za rakom ustne votline lahko zboli vsak, pogostejši pa je pri moških, starejših od 40 let. Pri nas vsako leto umre 50 bolnikov s te vrste rakom.

Rak ustne votline se lahko pojavlja v različnih oblikah in lahko prizadene različne dele ustne votline. Lahko se pojavlja v obliki neboleče rane, ki se ne zaceli. Rdeč ali bel madež na sluznici se prav tako lahko spremeni v raka. Če se kakršnakoli rana v ustni votlini ne zaceli v treh tednih, je obisk pri zobozdravniku nujen, svetujejo organizatorji akcije brezplačnih pregledov, to so odbor za zobozdravstvo pri zbornici, klinični oddelek za maksilofacialno in oralno kirurgijo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana in center za ustne bolezni in parodontologijo stomatološke klinike.

Sicer pa navajajo, da lahko raka ustne votline pravočasno odkrijejo z rednimi pregledi ustne votline pri zobozdravniku. V primeru sumljive spremembe zobozdravnik odvzame košček tkiva za pregled. Če se rak odkrije zgodaj, so možnosti ozdravitve veliko večje. Večina bolnikov z rakom ustne votline namreč pride k zobozdravniku prepozno.

Preventiva je najboljša

Zobozdravnika je treba redno obiskovati, tudi če posameznik nima svojih zob in nosi protezo. To je še posebej pomembno za ljudi, ki kadijo in uživajo alkohol. Vsak lahko za zdravje svoje ustne votline poskrbi tudi z dobro ustno higieno in vsakomesečnim samopregledovanjem ustne votline pri ščetkanju. Ob preživljanju časa na soncu je nujno zaščiti tudi ustnice s kremo z zaščitnim faktorjem, treba se je pravilno in uravnoteženo prehranjevati s hrano, ki je bogata z vitamini A, C in E, ter prenehati oziroma vsaj zmanjšati kajenje in uživanje alkohola.

Največ primerov raka ustne votline se namreč povezuje s tobakom in alkoholom. Kajenje cigar, cigaret in pipe ter žvečenje tobaka močno pripomorejo k nastanku raka ustne votline, saj kadilci obolevajo med pet- in sedemkrat pogosteje kot nekadilci. Če se tobak in alkohol uživata skupaj, pa je tveganje še toliko večje. Novejše študije povezujejo tudi nastanek raka ustne votline z okužbo z virusom HPV.

Najpogosteje, kar v polovici primerov raka ustne votline, se rak pojavi na jeziku, še posebej na stranskih robovih in spodnji strani jezika. Prav tako je pogost na ustnem dnu, prostoru za zadnjim spodnjim kočnikom, na sluznici na zobnem grebenu, obrazni sluznici in na nebu. V ustnem žrelu pa so najpogostejše lokacije raka koren jezika, nebnice, mandlji in mehko nebo.

Rak ustne votline je po pogostosti na osmem mestu v Sloveniji, na leto odkrijejo okoli 250 novih bolnikov s te vrste rakom. Njegova pojavnost narašča.

Pravočasen pregled ustne votline vam lahko reši življenje

Projekt Pravočasen pregled ustne votline vam lahko reši življenje so prvič organizirali leta 2014. Takrat je v projektu sodelovalo več kot 250 zobozdravnikov, ki so omogočili okoli 2000 brezplačnih preventivnih pregledov ustne votline. Od pregledanih bolnikov je bilo 125 napotenih k specialistu, po podatkih kliničnega oddelka za maksilofacialno in oralno kirurgijo so med njimi odkrili štiri zgodnje maligne spremembe in so bili bolniki takoj operirani.

Posamezniki lahko za podrobnejše informacije o prijavi na brezplačne preglede ustne votline pokličejo vsak delovnik med 9. in 12. uro na telefonsko številko 01 30 72 100. Število mest je omejeno.