Priročnik z recepti proti stresu

Vsak psiholog bi na svojem terapevtskem meniju moral ponujati tudi sprostitveno tehniko.

Objavljeno
09. oktober 2015 13.19
shutt*stres
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor

Hitro življenje sodobnega človeka pogosto vodi v konstanten nemir, vpliv stresa pri vsakodnevnih opravilih pa se pokaže tudi na zdravju. Kako se obraniti pred stresom, v knjigi z naslovom Glava dela čudeže piše klinični psiholog Ignac Schmidt, ki v ospredje postavlja zlasti avtogeni trening.

V priročniku Glava dela čudeže avtor, upokojeni specialist klinične psihologije, piše o življenju nasploh, stresu in o sprostitvenih tehnikah, ki so dobra obramba pred stresnim življenjem. Na podlagi lastnih izkušenj Schmidt, ki je štiri desetletja delal na oddelku za pediatrijo mariborskega univerzitetnega kliničnega centra, izpostavlja predvsem tehniko avtogenega treninga. Ta vključuje več korakov oziroma vaj, ki so v knjigi nazorno opisane, tako da lahko bralec tudi sam v praksi preizkusi njihov vpliv.

Avtogeni trening − to sprostitveno tehniko Schmidt sam uporablja že vrsto let, med dolgoletnim delom na mariborski pediatriji pa jo je prenesel tudi na številne paciente − izhaja iz pomiritve telesa s pomočjo zavesti. Posledično se izvajalec sprosti tudi duševno in je bolje opremljen za spoprijemanje s težavami, izzivi, nalogami, utrujenostjo in vsakdanom.

Priročnik Glava dela čudeže, ki ponuja tudi nekaj resničnih zgodb, je pred kratkim izdala vse bolj uveljavljena mariborska založba Pivec. Knjiga je napisana v poljudnem jeziku, saj je namenjena vsem, ki si želijo izvedeti več o postopkih izvajanja avtogenega treninga. Razen za udeležence tečajev pa je dobro izhodišče tudi za terapevte, ki to tehniko sproščanja uporabljajo pri svojem delu. Zdaj že upokojeni Ignac Schmidt meni, da bi vsak psiholog na svojem terapevtskem meniju moral ponujati tudi sprostitveno tehniko.