Rjav sladkor ni bolj zdrav od belega

Zveza potrošnikov Slovenije opozarja, da moramo uživati čim manj sladkorja ne glede na njegovo barvo.

Objavljeno
12. junij 2013 18.15
reu/SODABAN-LAWSUIT/
R. D., Delo.si
R. D., Delo.si
Ljubljana -Zmotna so prepričanja, da je rjav sladkor bolj zdrav od belega da ima sladkor, pridobljen iz sladkorne pese, boljši okus kot oni, pridobljen iz sladkornega trsa ter da je rjavi sladkor v resnici le pobarvan beli sladkor. Drži le, da je treba - ne glede na barvo - sladkorja uživati čim manj, opozarja Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS).

Čeprav je ljudem občutek ugodja ob uživanju sladkega nekako prirojen, je navajenost na sladka živila tudi posledica neustreznih prehranjevalnih navad, pridobljenih v otroštvu.

Glede na to, da je debelost epidemija današnjega časa in da se s prekomerno težo in debelostjo vse pogosteje spopadajo že otroci, velja po navedbah zveze premisliti, kdaj in ali sploh dodati jedem sladkor. Poskusiti velja z manjšimi spremembami, svetujejo. Namesto cele vrečke sladkorja stresemo v kavo ali čaj le polovico, pri domači peki pa dodamo kakšno žlico sladkorja manj, kot je zapisano v receptu.

Posladkamo se lahko z marsičim, tudi npr. z medom ali javorovim sirupom, nekatera živila pa lahko posladkamo tudi s sadjem. Tako lahko sveže ali suho narezano sadje dodamo kosmičem, jogurtu, skuti, biskvitu ali ga potresemo po palačinkah. Suhe slive pa lahko npr. posladkajo proseno kašo, skuhano na mleku, še predlaga