S študenti medicine o varni in zdravi spolnosti

Danes na Kongresnem trgu v Ljubljani možen klepet s člani projekta Virus o pozabljenih resnicah glede hiva, aidsa in preventive.

Objavljeno
30. november 2015 12.58
Diana Zajec
Diana Zajec
Ali sI Dovolj oSveščen? je ključno vprašanje letošnje akcije, ki so jo ob 1. decembru, svetovnem dnevu boja proti aidsu, spet pripravili člani slovenskega društva študentov medicine – projekta Virus. Danes se jim lahko pridružite na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer bodo poleg kondomov in rdečih pentelj delili nasvete o preprečevanju te spolno prenosljive bolezni.

Bodoči zdravniki ugotavljajo, da si danes rdečo pentljo, ki je postala simbol 1. decembra in z njim povezanega boja proti nekdaj usodni bolezni, pripne veliko ljudi. Redki med njimi pa naredijo pomemben korak naprej, z ozaveščenim uvidom v preventivo in z doslednim prakticiranjem varne spolnosti, ki je najbolj zanesljiv recept za preprečevanje tveganja za prenos hiva.

Člani projekta Virus bodo na Kongresnem trgu ob stojnicah postavili tudi kavarnico, kjer se bodo mimoidoči lahko pogreli s toplim napitkom, se pogovorili o varni spolnosti in dobili odgovor na vprašanja o zaščiti pred okužbo (kako se prenaša virus hiv), o načinih okužbe (tudi o tem, ali se človek lahko okuži, če ga piči komar), o tem, kdaj in zakaj iti na testiranje (ki ne prinaša dodatne stigme, saj je anonimno in brezplačno in ga je zdaj mogoče opraviti tudi pri osebnem zdravniku), pa tudi o tem, kakšne so danes možnosti za zdravljenje aidsa.

Kdor bo želel, bo po pogovoru lahko izpolnil kviz in sodeloval v nagradnem žrebanju; to bo potekalo v sklopu zabavnega programa, ki se bo začel ob šestih zvečer. Dogajanju na Kongresnem trgu se bodo pridružili tudi znani Slovenci. Di. Z.