Diabetes - Slovenija na šestem mestu

Oskrba sladkorne bolezni v Evropi napreduje, kaže vseevropska primerjava njenega preprečevanja in zdravljenja.

Objavljeno
17. september 2014 12.43
K. V., Delo.si; STA
K. V., Delo.si; STA
Dunaj - V okviru kongresa Evropskega združenja za raziskovanje sladkorne bolezni (EASD) na Dunaju so danes predstavili Evropski indeks sladkorne bolezni 2014, v katerem so prikazali primerjavo med 30 evropskimi državami na področju preprečevanja, zgodnjega odkrivanja in zdravljenja sladkorne bolezni. Slovenija je zasedla šesto mesto, leta 2008 je bila 18, navaja Slovenska tiskovna agencija.

Oskrba sladkorne bolezni v Evropi napreduje, kaže vseevropska primerjava njenega preprečevanja in zdravljenja, ki jo je objavila raziskovalna organizacija Health Consumer Powerhouse (HCP).

Najvišji rezultat je dosegla Švedska, ki je dobila 936 od 1000 možnih točk. Sledijo ji Nizozemska (922), Danska (863), Velika Britanija (812) in Švica (799). Slovenija je s 778 točkami na šestem mestu med 28 državami EU ter Norveško in Švico.

Slovenija je edina od srednje in vzhodnoevropskih držav, ki se je na indeksu sladkorne bolezni uvrstila med prvo deseterico, in to kljub neugodnim dejavnikom življenjskega sloga, naraščanju števila ljudi s prekomerno telesno težo in težavami z visokim krvnim tlakom. Ti izzivi zahtevajo oblikovanje najboljše prakse na področju preprečevanja in zdravljenja, vendar Slovenija nima nacionalnega registra sladkorne bolezni, temveč le lokalne zbirke podatkov.

Epidemija sladkorne bolezni zahteva svoj davek med evropskimi državljani, so poudarili na predstavitvi. Več kot 32 milijonov jih ima ugotovljeno sladkorno bolezen, pri številnih pa ta ostaja neodkrita. Ocenjujejo, da so stroški zdravljenja v Evropi leta 2013 znašali 100 do 150 milijard evrov in da se bodo še povečevali, ob tem pa je vodenje te bolezni v večini držav slabo. Sladkorna bolezen je še vedno med glavnimi razlogi za odpoved ledvic, slepoto, amputacije stopal in nog ter srčne bolezni.

Od leta 2006 je kombinacija bolj zdravega življenjskega sloga, boljšega in širšega izobraževanja bolnikov, boljše usposobljenosti zdravnikov in boljšega dostopa do zdravljenja in pripomočkov v Evropi zmanjšala število smrti zaradi sladkorne bolezni za 10.000 na leto. Toda sčasoma bo število oseb z odkrito sladkorno boleznijo vse večje, zato mora njihova oskrba postati veliko učinkovitejša.