Spremenil je mnenje o marihuani

Preveč sem omalovaževal pričanje številnih pacientov, ki so zagotavljali, da se je njihovo zdravje izboljšalo prav po zaslugi marihuane, pravi Sanjay Gupta.

Objavljeno
10. avgust 2013 17.34
TV-Gupta-Marijuana
Silvestra Rogelj Petrič, Znanost
Silvestra Rogelj Petrič, Znanost
Triinštiridesetletni Sanjay Gupta, nevrokirurg in profesor nevrokirurgije na medicinski fakulteti ameriške univerze Emory, ki je javnosti bolj znan kot večkrat nagrajeni novinar in kolumnist o zdravstvenih temah za CNN, za CBS News in Time, priznava, da se je pred leti zmotil glede zdravstvenih učinkov marihuane. V obširno obdelani temi za revijo Time je leta 2009 v članku z naslovom Zakaj ne bi glasoval za travo zanikal možnost, da bi marihuana lahko v nekaterih primerih delovala kot zdravilo za razne zdravstvene težave. Pred dnevi pa se je za svoje tedanje mnenje opravičil, češ da je očitno preveč omalovaževal pričanje številnih pacientov, ki so zagotavljali, da se je njihovo zdravje izboljšalo prav po zaslugi marihuane.

Svojo spreobrnitev glede zdravstvenih učinkov marihuane bo zdaj predstavil v dokumentarnem filmu z naslovom Trava (Weed). Med pripravami na ta film se je pogovarjal s številnimi uglednimi zdravniki, raziskovalci, gojitelji konoplje in pacienti z raznih delov sveta. Obširna raziskava ga je privedla do prepričanja, da »marihuana nima velikega potenciala za zlorabo, medtem ko je njena uporaba v nekatere zdravstvene namene povsem utemeljena. V nekaterih primerih je marihuana celo edino sredstvo, ki deluje,« zdaj navaja dr. Gupta. Pri tem se sklicuje na raziskavo, ki ugotavlja, da med odraslimi le od devet do deset odstotkov uživalcev marihuane postane od nje odvisnih, medtem ko kokain zasvoji kar petino, heroin četrtino, tobak pa skoraj tretjino uživalcev.

Kljub vsemu pa dr. Gupta opozarja, da je marihuana nevarna za mlade, saj so razvijajoči se možgani bolj občutljivi. »Redno uživanje marihuane pri najstnikih lahko trajno zniža inteligenčni količnik in poveča tveganje za razvoj ranih psihoz,« svari. Uporabo marihuane priporoča pri zdravljenju rakavih obolenj, pri nevropatski bolečini in posttravmatskih stresnih motnjah.

Dr. Sanjay Gupta je tudi uspešen pisec. Njegovi knjigi Gonja za življenjem (Chasing Life) in Goljufanje smrti (Cheating Death) sta se uvrstili na seznam uspešnic New York Timesa.